Sphinx kijkt rond in Groot-Brittannië

Koninklijke Sphinx (sanitair, tegels en keramiek) zal binnen afzienbare tijd een groot Brits sanitairbedrijf overnemen. Dit heeft de directie van Sphinx niet met zoveel woorden gezegd, maar analisten maakten dit op uit een vorige week gehouden presentatie.

Sphinx, dat genoteerd staat op de lokale markt, heeft grootse plannen: de omzet moet de komende vijf jaar verdubbelen tot 1 miljard gulden. Dat kan niet alleen door autonome groei. Grote acquisities liggen dus in de lijn der verwachtingen. Analisten denken dat een overname in Groot-Brittannië op dit moment het meest voor de hand ligt. Het Limburgse bedrijf heeft al een redelijk marktaandeel opgebouwd in de Benelux, Duitsland en Frankrijk, maar in Zuid-Europa en Engeland heeft het concern nog geen marktaandeel van belang. Sphinx streeft naar marktaandelen van minimaal 10 procent.

Analisten verwachten niet dat Sphinx in Zuid-Europa op zoek is naar een overnamekandidaat. “Omdat de Britse markt ingestort is, zijn de overnameprijzen daar nu laag”, zegt E. van Gelderen, analist bij Pierson, Heldring & Pierson. “Het is alleen de vraag wat het meest geschikte moment is om een bedrijf te kopen. Aangenomen wordt dat de Engelse markt pas het derde kwartaal van volgend jaar aantrekt.” Ook de financiering van zo'n grote acquisitie is nog niet duidelijk. “Zowel een onderhandse plaatsing als een claimemissie behoren tot de mogelijkheden”, aldus Van Gelderen.

De directie van Sphinx denkt dat de omzet en winst per aandeel dit boekjaar hoger zullen uitvallen dan vorig jaar. Vorige week maakte het bedrijf een winststijging van ruim 11 procent over de eerste helft van het boekjaar 1992/93 bekend. Het bedrijf lijdt niet zo sterk onder de economische terugval in Europa. “Sphinx is in Nederland vooral bekend van luxe complete badkamerinrichtingen, maar in het buitenland levert het bedrijf voornamelijk produkten voor de sociale woningbouw en renovatieprojecten. Op die markten gaat het nog redelijk goed”, zegt Van Gelderen. Hij denkt wel dat Sphinx de tweede helft van dit boekjaar te maken zal krijgen met hardere concurrentie. Producenten van sanitair in bij voorbeeld Spanje en Finland kunnen profiteren van de lagere koers van hun valuta. Sphinx noteerde rondom het middaguur 45,50, een gulden hoger dan gisteren.

    • Frank van Alphen