Spanningen valutamarkt lopen weer op

AMSTERDAM, 20 NOV. Denemarken en Noorwegen hebben vanmorgen de officiële rentetarieven fors verhoogd om neerwaartse speculatie in de Noorse en Deense kroon tegen te gaan. De Belgische centrale bank intervenieerde om het Ierse punt te steunen.

Beide maatregelen werden genomen temidden van opgelaaide spanningen op de valutamarkten.

Directe aanleiding voor de onrust is de gisteren genomen beslissing van de Zweedse centrale bank om de koppeling van de Zweedse kroon aan het Europese Monetaire Stelsel op te geven. Het besluit kwam nadat grootscheepse steunaankopen en een renteverhoging tot 20 procent de voortdurende neerwaartse speculatie in de Zweedse kroon op de valutamarkten niet konden keren. Na de bekendmaking zakte de kroon in korte tijd negen procent ten opzichte van de D-mark.

De Noorse centrale bank trok vanmorgen als reactie op de groeiende onrust op de valutamarkten het daggeldtarief op met 7 procent tot 17 procent. Evenals de Zweedse kroon maakt de Noorse kroon geen deel uit van het Europse Monetaire Stelsel (EMS), maar de waarde wordt sinds 1990 aan de EMS-valuta gekoppeld.

De Zweedse beslissing van gisteren om de kroon te laten zweven versterkte gisteren en vanmorgen speculaties op de valutamarkten over een nieuwe herschikking van de EMS-valuta. Vanmorgen sloeg de speculatie in de Scandinavische valuta over naar de munten die deel uitmaken van het EMS. Vooral de Spaanse peseta, de Portugese escudo en het Ierse punt circuleren in kringen van handelaars als mogelijke kandidaten voor een toekomstige devaluatie. De koers van deze munten stond vanmorgen onder sterke druk.

Omdat beleggers vluchtten in de D-mark, de gulden en de Belgische franc, moest ook de Franse franc terrein prijs geven. De Deense centrale bank verhoogde het daggeldtarief met 5,1 procent tot 15 procent om de Deense kroon te steunen. Ook de lire, die samen met het pond sterling sinds september geen deel meer uitmaakt van het EMS, en sindsdien ruim 15 procent in koers prijs gaf, noteerde lager.

Tegengestelde uitspraken over de Duitse rente droegen vanmorgen bij aan de onrust op de valutamarkten. De Duitse minister van economische zaken Mölleman zei vanmorgen tijdens een bezoek aan Japan dat er in de eerste maanden van volgend jaar ruimte is voor een Duitse renteverlaging. De president van de Bundesbank, Helmut Schlesinger, zei echter in een toespraak voor een congres van Europese bankiers juist geen ruimte te zien voor de versoepeling van het Duitse monetaire beleid.