Seles herstelt zich na nonchalant begin tegen ongeplaatste Novotna

NEW YORK, 20 NOV. Met enige moeite hebben Monica Seles en Martina Navratilova zich bij het Masters-toernooi in New York geplaatst voor de halve finales. Beide tennistoppers hadden drie sets nodig om hun tegenstandster uit te schakelen.

Seles herstelde zich tegen Jana Novotna ternauwernood van een zwakke start: 3-6, 6-4 en 6-1. Navratilova speelde tegen Aranxta Sanchez-Vicario wisselvallig: 6-1, 2-6 en 6-1. Seles wordt gekoppeld aan de winnares van het duel tussen Sabatini en Capriati. Navratilova komt morgen tegen Martinez of McNeil uit.

Seles, op jacht naar haar derde achtereenvolgende Masters-titel, was lange tijd zichzelf niet in het duel met Novotna. De nummer één van de wereldranglijst miste kracht en concentratie. De tobbende Joegoslavische verloor vier van haar eerste vijf service-games. De ongeplaatste Novotna speelde aanvankelijk het beste tennis van haar loopbaan. “Ik deed vrijwel alles goed in het eerste deel van de wedstrijd”, sprak de Tsjechoslowaakse, die eerder verraste tegen Mary Joe Fernandez.

Na 3-6 in de eerste set en bij een stand van 0-3 in de tweede schrok Seles eindelijk wakker. Ze meldde zich voortdurend aan het net en tegen haar volley-spel had Novotna geen verweer. Het keerpunt in het duel kwam bij 3-3. Seles werkte vier game-points weg, waarna ze opnieuw de service van Novotna brak. De zwaar bevochten voorsprong gaf de achttienjarige niet meer weg. In de derde set (6-1) was Seles ongenaakbaar als vanouds.

“Het duurde lang voordat ik goed in de wedstrijd zat”, verklaarde de winnares. “Ik weet niet hoe dat kwam. Ik was er met mijn hoofd niet bij. Gelukkig heb ik net op tijd mijn spel veranderd. Ik ben aan een nederlaag ontsnapt.”

Vijfvoudig kampioene Navratilova toonde tegen Sanchez-Vicario vechtlust en kwaliteit. De 36-jarige Amerikaanse was met haar aanvallende spel in de eerste en derde set, beide 6-1, oppermachtig. In de tweede set (2-6) liet Navratilova zich door een dubieuze beslissing van een lijnrechter even uit haar evenwicht brengen. Sanchez-Vicario verloor al voor de derde maal van Navratilova in de Masters.