Renault verdubbelt negenmaands winst

De Franse autoproducent Renault heeft tot nu toe dit jaar goed gedraaid en zijn marktaandeel op de Europese markt verder vergroot van 9,8 tot 10,5 procent.

In de eerste negen maanden van 1992 werd de winst voor belasting meer dan verdubbeld tot 7,5 miljard franc (2,47 miljard gulden) tegenover 2,9 miljard franc (957 miljoen gulden) in dezelfde periode van vorig jaar.

De omzet nam met elf procent toe van 122,2 miljard franc tot 135,3 miljard franc (4,46 miljard gulden). De Franse autofabrikant verwacht een daling van het operationele resultaat in de tweede helft van dit jaar door een kleinere verkoop in sommige afzetgebieden, moeilijkheden bij de vrachtwagendivisie en de negatieve invloed van de devaluatie van de Italiaanse lire en de Spaanse peseta. De winst over 1992 zal “behoorlijk” boven de 3,08 miljard franc (1 miljard gulden) van 1991 uitkomen. In het vierde kwartaal denkt Renault enige herstructureringsmaatregelen te moeten nemen. Hoe groot de kosten daarvan zijn en in welke divisie de maatregelen genomen worden, is niet duidelijk.

De vrachtwagendivisie, RVI, is een uitzondering. Deze divisie zit diep in de rode cijfers en boekte in het derde kwartaal een negatief bedrijfsresultaat van ongeveer 430 miljoen franc. In de eerste zes maanden liet RVI een verlies zien van eveneens 430 miljoen franc.