Protest tegen veiling Hitlers aquarellen

ROTTERDAM, 20 NOV. De plannen om vanavond twintig aquarellen die Hitler maakte in Triëst te veilen hebben voor internationale protesten gezorgd.

De Duitse culturele topambtenaar Ulrich Roloff-Momin heeft per open brief geprotesteerd tegen de voornemens de werken te veilen en exposeren in het Uffizi-museum in Florence. De waterverftekeningen van Hitler met stadsgezichten van München en Wenen zijn afkomstig uit de nalatenschap van de kunstverzamelaar Rodolfo Siviero.

Volgens Giorgo Morales, de burgemeester van Florence “was het nooit Siviero's plan om Hitlers lelijke aquarellen deel uit te laten maken van een expositie.” Wel wilde Siviero de aquarellen opnemen in een museumcollectie, waar ze voor studie doeleinden gebruikt kunnen worden. De Italiaanse overheid heeft al laten weten dat de aquarellen het land niet uit mogen.