PASTADUO: PAVAROTTI EN DAME EDNA

De Engelse BBC wil 10.000 van de 20.000 pond terug hebben die men aan de zanger Pavarotti betaald heeft voor een “live concert” dat werd uitgezonden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Radio One. De BBC ontdekte dat er niks "live' aan was, omdat Pavarotti op het laatste moment besloot de radioluisteraars een tape'je van zijn stem te laten horen.

Terugbetaling hoeft voor Pavarotti geen probleem te zijn, want tijdens het in september in Modena gehouden Tweede Concours Hippique Pavarotti International, waarvoor een groot springparcours naast Pavarotti's huis was aangelegd, kostte één tafeltje in een luxe loge 13.000 dollar.

Sue Arnold van de Engelse krant The Observer probeerde in Londen Pavarotti te interviewen. Helaas bleek Pavarotti na een concert meteen te zijn vertrokken, maar mevrouw Pavarotti was nog in het hotel en wilde haar wel te woord staan, op voorwaarde dat er niet over eten zou worden gesproken en dat er niet wéér naar het dieet van haar man gevraagd zou worden.Sue Arnold beloofde het en vroeg mevrouw Pavarotti wat haar man zoal op de dag van een optreden deed.Mevrouw Pavarotti antwoordde: “Hij staat om 2 uur 's middags op. Eet pasta met alleen een beetje boter. Drinkt water met citroen. Kijkt televisie, doet een dutje, eet de rest van z'n pasta op en doet stemoefeningen. Na het optreden gaat hij uitgebreid dineren en drinkt hij wijn.”

Toen Luciano Pavarotti zijn vrouw in 1951 voor het eerst ontmoette vertelde hij haar dat haar rood-wit geblokte jurk hem aan een tafelkleed van een eethuis deed denken.

Het volgende recept is afkomstig van de vrouw van een zeer beroemde dame Lizzie Spender, de echtgenote van Dame Edna, oftewel Barry Humphries. Zij vertelde dat ook haar echtgenoot voor een optreden het liefst pasta eet.

PASTA MET LINZEN EN BACON

225 gram pasta

225 gram groene linzen

1 ui

2 tenen knoflook

125 gram bacon, dik gesneden plakken

2 eetlepels witte wijn

125 milliliter crème fraiche

2 laurierbladen

50 gram boter

Fruit de helft van de gesnipperde ui in 25 gram boter zacht en glazig. Gebruik geen koekepan maar een hoge soeppan.

Doe 3/4 liter water bij de ui in de pan en voeg de linzen en laurierbladen toe. Kook de linzen gaar.

Bak intussen de rest van de gesnipperde ui, de in reepjes gesneden bacon en de uitgeperste knoflook in de overgebleven boter. Kook als de linzen bijna gaar zijn in een tweede pan de pasta. Lizzie Spender raadt aan een op slakkehuisjes lijkende pasta te kopen.

Laat de linzen in een vergiet uitlekken, verwijder de laurierbladen. Doe de linzen in een kom en roer er het bacon-ui mengsel, de crème fraiche en de witte wijn door. Verwarm deze saus en schep haar over de uitgelekte pasta.

    • Anne Scheepmaker