Parlement Noorwegen: eerste stap naar EG

OSLO, 20 NOV. Het Noorse parlement heeft gisteren met 105 tegen 55 stemmen ingestemd met het aanvragen van het lidmaatschap van de EG. De socialistische premier, Gro Harlem Brundtland, gaat woensdag naar Londen om het officiële verzoek aan de huidige voorzitter van de EG, de Britse premier Major, te overhandigen.

Volgens opiniepeilingen zou een meerderheid van de Noorse bevolking tegen het EG-lidmaatschap zijn. Uiteindelijk zal een referendum de beslissing brengen, zodra met de EG overeenstemming is bereikt over de voorwaarden waaronder het land kan toetreden. In 1972 stemde de meerderheid van de Noren tegen een EG-lidmaatschap, nadat de regering met Brussel had onderhandeld over volledige toetreding. Eerdere pogingen van de Noren om tot het verenigde Europa toe te treden waren in 1962 en 1967 gestuit op een Frans veto.

Premier Brundtland verklaarde dat buiten de EG blijven voor Noorwegen onder de huidige omstandigheden een dramatischer stap zou zijn dan toetreding. Ze verklaarde dat de Noorse regering bij de komende onderhandelingen met de EG de controle zal eisen over de eigen viswateren, de delfstoffen in het zeegebied voor Noorse kust alsmede het recht om de eigen landbouw, en vooral die in het noordelijk deel van het land, te beschermen. Mevrouw Brundtland wil dat de Noorse toetredingsonderhandelingen parallel met die van Zweden en Finland worden gevoerd, die het lidmaatschap al eerder aanvroegen. Ze noemde toetreding tot de EG de beste manier om de problemen van werkloosheid en milieu en de gevolgen van het einde van de Koude Oorlog aan te pakken.

De leider van de Noorse Centrum Partij, Anne Enger Lahnstein, beloofde alles in het werk te stellen om toetreding tot die “ondemocratische gemeenschap” te verhinderen. “We zullen weer winnen”, zei hij met een verwijzing naar het referendum van 1972. Het Deense "nee' tegen Maastricht heeft de Noorse anti-Europeanen extra de wind in de zeilen gegeven. (Reuter, AFP, AP)