Overleg tussen EG en VS opgeschort

WASHINGTON/BRUSSEL, 20 NOV. De EG en de VS hebben hun handelsbesprekingen in het kader van de GATT gisteravond na anderhalve dag opgeschort. Een datum voor nieuw overleg is nog niet bepaald.

Zowel de Amerikaanse handelsgezante Hills als EG-commissaris Andriessen zeiden na afloop dat veel vooruitgang is geboekt. “We zijn heel dichtbij een akkoord. We zullen zo snel mogelijk doorgaan”, verklaarde Andriessen, die terstond met landbouwcommissaris MacSharry vertrok om het vliegtuig naar Brussel te halen.

Andriessen en MacSharry zouden vanmiddag de Euorpese Commissie informeren. De woordvoerder van Andriessen zei bij terugkeer in Brussel dat over het vervolg van de onderhandelingen “niets is uitgesloten”. Een datum voor nieuw overleg is niet vastgelegd, maar “dat mag niet worden uitgelegd als zouden de partijen niet verder willen praten”, aldus de woordvoerder.

Woensdagavond arriveerden Andriessen en MacSharry in Washington in een poging om de impasse over de oliehoudende zaden te doorbreken. De Amerikaanse regering heeft gedreigd met een handelsoorlog per 5 december als het geschil dan niet is opgelost. Het conflict staat verdere uitwerking van de Uruguayronde over liberalisering van de wereldhandel in de weg.

De sfeer leek goed gisteren na afloop van de onderhandelingen, die langer duurden dan werd verwacht. Het overleg werd niet beperkt tot de oliehoudene zaden, ook andere aspecten van de GATT zijn aan de orde gekomen, zodat er bij een eventueel akkoord geen duidelijke winnaars en verliezers zijn aan te wijzen.

De Franse minister van handel Strauss-Kahn heeft vandaag voor de radio gezegd dat de VS en de Britten verantwoordelijk zijn voor de verslechterende handelsbetrekkingen tussen de VS en de EG. Het doel van de Amerikanen is duidelijk, volgens de minister: “Ze willen 's werelds grootste voedselexporteur worden en tegenover de rest van de planeet een soort voedselwapen hanteren.”