Opinie

    • Youp van ’t Hek

Masters

Omdat mijn eenzaamheid groot is, ik de meest recente films heb gezien en anders met mijn kinderen zinloos heen en weer ga rijden met lijn 4, heb ik besloten om mijn tijd nuttiger te besteden. Wat doe ik deze week? IK ga al de hele week naar De Masters.

De Wat?

De Masters.

In Frankfurt?

Neen!

In New York?

Neen.

In Amsterdam!!!!!

En daar heb ik tot nu toe bijzonder hitsige middagen. Zo heb ik de geplaatste Johan Vekemans in twee sets zien winnen van Roger Warmenhoven. Eigenlijk was ik voor Roger, heb veel voor hem geroepen, maar toen ik zag hoe de schat zich af liet slachten heb ik me heel stil gehouden. Verder zag ik nog hoe onze nationale buitenkampioen Ralph Kok gedeklasseerd werd door Willem Bruin en toen was mijn woeste woensdag alweer bijna voorbij. Gelukkig mocht ik mijn zenuwen nog afbeulen tijdens de hit van de Eindhovenaar Groen tegen de Mijdrechter Van Scheppingen.

Thuisgekomen bond ik mijn zoon in de kinderstoel, vertelde mijn zinderende avonturen en heb daarna tot diep in de nacht mijn vrouw lastig gevallen met al mijn belevenissen tijdens de Nationale Masters.

Oké, ik geef toe dat er niet zoveel mensen waren, maar sponsor Mitsubishi zorgt ervoor dat komend weekend alle dealers er zullen zijn. Dus die hork uit Terneuzen met zijn Zeeuwse huppel, de nimmer het risico schuwende man uit Delfzijl en wat denkt u van de Mitsubishi topverkoper van het filiaal in Apeldoorn? Zij zijn daar allemaal en ik kan u nu alvast voorspellen dat dat een hele gekke zondagmiddag wordt in Amsterdam. Waarschijnlijk gaat een aantal dealers na afloop nog een Chineesje scoren in de binnenstad en als het echt te gek wordt kan ook Yab Yum op nog een paar jongens rekenen. Je bent maar een keer per jaar in de grote stad en dan zal je ook genieten.

Je vraagt je af aan welk brein dit weergaloos goede idee is ontsproten. Begon het bij de tennisbond? Was het de dealer die wel een keer iets geks wilde? Was het het swingende reclameburo van de Japanse autoreus dat eens een andere doelgroep wilde aanboren en daarom deze sportieve zijweg is ingeslagen? Wie is verantwoordelijk voor deze tennishit. Ik hoorde een zelf ook meetennissende mevrouw op televisie zeggen dat het natuurlijk ook kwam door Richard Krajicek die zomaar opeens in Frankfurt moest aandienen, maar terwijl ze het zei hoorde ze zichzelf liegen. Toch heb ik de vergadering op mijn netvlies. De PR-man van de Jappen, de man van de bond, Van de Wall Bake van het succesvolle Trefpunt die het promodorp moest regelen en de man van de NOS. Hoe pakken we dit probleem aan? Is er gedacht aan de parkeergelegenheid? Hoeveel broodjes slaan we in? Is er nagedacht over borrelhapjes (vlammetjes en bitterballen)? Moeten we de koningin uitnodigen voor de prijsuitreiking? Eindigen we met een banket? Is er een perskamer? Doen we een sponsordiner?

Zondagochtend kijkt de portier uit over het verlaten parkeerterrein. Een lege tram trekt langs. Een reiger kijkt roerloos terug naar de zich vervelende portier en de wanhopige sponsor vraagt zich af waar het publiek blijft.

Dat is nogal simpel.

Het publiek is tennissen.

En zeker net zo goed.

    • Youp van ’t Hek