Mandaat van VN in Somalië werkt niet

NAIROBI, 20 NOV. De nieuwe vertegenwoordiger van de Verenigde Naties voor Somalië, de Iraakse diplomaat Ismat Kittani, heeft gisteren laten doorschemeren niet te kunnen werken met het mandaat van de Veiligheidsraad binnen welk kader hij het hongerende, door burgeroorlog verscheurde land moet redden.

Kittanni kan alleen VN-troepen naar een regio sturen om op de voedseldistributie toe te zien als de plaatselijke autoriteiten daarmee instemmen. “De resoluties van de Veiligheidsraad en het mandaat spreken van autoriteiten”, zei Kittani gisteren in Nairobi. Maar in Somalië “is het gezag in sommige gevallen niet meer dan drie of vier mensen met een wapen”. In New York zeiden Westerse ambassadeurs in de Veiligheidsraad later dat het de taak is van secretaris-generaal Boutros Boutros Ghali om nieuwe bevoegdheden voor de VN-troepen te vragen. Een woordvoerder van Boutros Ghali verwees echter naar de Veiligheidsraad. (AP, Reuter)