ING ziet na onderzoek af van overname Belgische BBL

ROTTERDAM, 20 NOV. Internationale Nederlanden Groep (ING) ziet af van de overneming van de tweede bank van België, Bank Brussel Lambert (BBL). Hiermee zou een bedrag gemoeid zijn van ruim drie miljard gulden. Na een onderzoek van ING in de boeken van de Belgische bank is ING tot de conclusie gekomen dat de bank veel minder waard is dan ING had gedacht. Dit blijkt uit mededelingen van ING en BBL.

Directeur algemene zaken en strategie van ING, Ph.J. de Koning Gans zei vanochtend dat hij hoopt dat de samenwerking met de de Belgische bank wel doorgang kan vinden. Bij de Belgische bank werken 14.000 mensen. ING zelf heeft 49.000 mensen in dienst waarvan iets minder dan de helft in het bankbedrijf.

De Koning Gans wil niet zeggen hoe groot de tegenvallers zijn die ING bij BBL ontdekt heeft. Hij wijst erop dat behalve de tegenvallende financiële prestaties van BBL ook de onwillige aandeelhouders een rol speelden. “Zelfs al zouden wij de aanvankelijk door ons genoemde prijs van 3.600 Belgische franc per aandeel hebben betaald, dan nog wilden er aandeelhouders niet verkopen”, zo meent De Koning Gans.

De belangrijkste aandeelhouder is Albert Frère, de president van Groep Brussel Lambert, de bezitter van een strategisch pakket aandelen BBL. De Koning Gans acht het niet waarschijnlijk dat ING alsnog met Frère in zee gaat, wanneer deze bereid is met de lagere prijs genoegen te nemen. “Ik zeg echter: never say never”.

De directie en de raad van bestuur van BBL zegt dat het feit dat ING geen 3.600 frank per aandeel wilde betalen voor de directie en het bestuur van BBL voldoende aanleiding was het bod af te wijzen. De directie van BBL wijst op een studie van effectenbank Crédit Suisse First Boston CSFB die meende dat de Belgische bank de waarde van het aandeel de 3.600 frank “aanzienlijk” overtreft.

ING had bij de bekendmaking van de plannen, begin september, al laten weten dat het bod slechts zou doorgaan met de steun van de directie en de raad van bestuur van de bank.

De groep, waartoe ING Bank, Postbank en verzekeraar Nationale-Nederlanden behoren, maakte begin september bekend maximaal 3.600 frank per aandeel te willen betalen om zo minimaal een belang van 51 procent te verwerven. De bank had door statutenwijziging de financiering geregeld voor een overnamebedrag van 3,2 miljard gulden. Momenteel heeft de Nederlandse bankverzekeraar tien procent van de aandelen BBL en voorwaardelijk nog eens zeven procent in handen. ING wil dit behouden.