Haags plan voor operaproduktie van Purcell

DEN HAAG, 20 NOV. Directeur Carel Birnie van het Haagse AT&T Danstheater, heeft bij het ministerie van WVC en de gemeente Den Haag een plan ingediend voor een eigen produktie van de opera Dido en Aeneas van Purcell. Volgens Birnie geeft de Nederlandse Opera veel te weinig voorstellingen buiten Amsterdam voorstellingen: slechts een enkele in Den Haag en Rotterdam. Birnie heeft Den Haag en WVC elk een subsidie van 375.000 gulden gevraagd. Totaal is er 1,5 miljoen gulden nodig.

Birnie wil in december volgend jaar Dido en Aeneas zes maal in Den Haag, twee keer in Rotterdam en een keer elders opvoeren in de regie van Erik Vos en bij succes later meer opera's produceren.

Volgens de Nederlandse Opera voldoen kwantiteit en spreiding van voorstellingen volledig aan de eisen die WVC en de gemeente Amsterdam stellen. Dit seizoen zijn er 99 voorstellingen in Amsterdam en 21 daarbuiten, al dreigt dat aantal door de subsidiekortingen van WVC te verminderen. Voorstellingen in Den Haag en Rotterdam zijn extra verliesgevend “omdat de zalen half vol zitten en de reiskosten voor de voorstelling enorm zijn. Het is voor ons bij wijze van spreken goedkoper het publiek per taxi uit Den Haag te halen en hier met champagne te fêteren.”