Eén op tien werknemers lijdt aan hoge werkstress

DEN HAAG, 20 NOV. Ten minste tien procent van de werknemers in Nederland lijdt aan hoge werkstress. Dit blijkt uit een onderzoek van de vakgroep Klinische en Gezondheidspsychologie van de Leidse universiteit. Het onderzoek is uitgevoerd onder 15.000 werknemers in opdracht van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid.

Werkstress kan leiden tot ernstige lichamelijke en vooral psychische klachten. De onderzoekers zelf denken dat enige honderdduizenden mensen zich op dit moment “in het voorportaal” van het langdurige ziekteverzuim of arbeidsongeschiktheid bevinden.

Uit het onderzoek blijkt dat 35 procent van de ondervraagden de laatste drie maanden problemen op het werk had ervaren. Dat had te maken met onvoldoende hulpmiddelen of steun op het werk, onvrede over het salaris, te weinig invloed op de werkomstandigheden of onvrede over de werksfeer. De stress gaat bij 56 procent gepaard met lage rugpijn, terwijl 43 procent zegt het afgelopen jaar het gevoel heeft gehad overspannen te raken.

De onderzoekers wijzen erop dat werkstress heel individueel is bepaald. De stress ontstaat volgens hen als er een verschil bestaat tussen de functie-eisen enerzijds en factoren als sociale ondersteuning, materiële middelen, persoonlijke houding en vaardigheden anderzijds. De stress hoeft overigens niet louter op het werk te zijn veroorzaakt; ook de eisen thuis of in de sociale omgeving van de betrokkene kunnen een rol spelen.