Duitse partijen en asielrecht

BONN, 20 NOV. Nog dit jaar willen de partijen van de Duitse regeringscoalitie en de oppositionele SPD overeenstemming over een nieuwe wettelijke regeling van het asielrecht bereikt hebben.

Na een eerste overleg, gisteren, van de onderhandelaars van de Bondsdagfracties van CDU/CSU, FDP en SPD bestond er in het algemeen vertrouwen dat het zal lukken om tegen Kerstmis een compromis te hebben gevonden. De inhoudelijke meningsverschillen zijn nog groot. Het SPD-congres wil vasthouden aan de juridische vorm van het individuele recht op asiel voor wie zich in eigen land politiek vervolgd acht en het recht op beroep in Duitsland zelf handhaven. De CDU en vooral de Beierse CSU willen echter aanvragers uit landen waar niet wordt vervolgd direct kunnen afwijzen en het recht van beroep in dergelijke gevallen uit het land van herkomst laten uitoefenen.