Doorbraak in Japans schandaal

TOKIO, 20 NOV. De Japanse oud-premier Noboru Takeshita en de gevallen leider van de Liberaal-Democratische regeringspartij, Shin Kanemaru, zullen onder ede worden gehoord in het Japanse parlement over hun rol in het jongste politieke corruptieschandaal.

De LDP en de belangrijkste oppositiepartijen zijn dat gisteravond na wekenlang touwtrekken overeengekomen. Daarmee is een einde gekomen aan de politieke impasse die de parlementaire behandeling in de weg stond van het reusachtige oppep-pakket van 10,7 biljoen yen (135 miljard gulden) dat de zwakke Japanse economie er bovenop moet helpen.

Naar verwachting moet Takeshita zich volgende week in het parlement verantwoorden. Kanemaru zal in het ziekenhuis worden ondervraagd waar hij deze week plotseling is opgenomen wegens een operatie aan zijn ogen, overigens een zaak waar de oppositie grote vraagtekens bij plaatste.

Het stond al min of meer vast dat Takeshita onder ede zou worden gehoord. De doorbraak kwam toen de LDP de oppositie toezegde dat ook Kanemaru en bovendien de ex-directeur van de firma Sagawa onder ede zullen worden gehoord. In ruil daarvoor moet de oppositie meewerken aan de vervroeging van de parlementaire behandeling van hervormingsvoorstellen, die enkele marginale verbeteringen betekenen van het politieke systeem - voorstellen waarmee op zichzelf de oppositie al had ingestemd.

De oppositie beschuldigt Takeshita en Kanemaru ervan dat zij in 1987 met behulp van de georganiseerde onderwereld Takeshita tot premier van Japan hebben gemaakt. Daarbij is een sleutelrol gespeeld door de ex-directeur van de firma Sagawa, tegen wie momenteel een proces loopt. Kanemaru moet zich bovendien verantwoorden over de 500 miljoen yen (zeven miljoen gulden) die hij van Sagawa onwettig heeft gekregen en die zijn val inluidden als leider van de LDP.