Daimler-Benz ziet af van belang DAF

AMSTERDAM, 20 NOV. Gerhard Liener, financieel directeur van Daimler-Benz, sluit uit dat het Duitse concern verdere pogingen zal doen via haar autodivisie Mercedes-Benz een belang in de Nederlandse truckfabrikant DAF te nemen.

Liener zei dit gisteren tijdens een bijeenkomst van Daimler-Benz in Stuttgart. Het is voor het eerst dat een topman van het moederconcern van Mercedes-Benz een uitspraak doet over de gesprekken tussen de Duitse en Nederlandse autoproducenten. Begin deze maand bleek uit interne stukken van DAF-topman C. Baan, waarover in deze krant werd bericht, dat plannen voor een meerderheidsbelang van Mercedes-Benz in DAF in een vergevorderd stadium waren.

Liener bevestigde gisteren dat DAF en Mercedes meer dan drie maanden lang intensieve onderhandelingen - intern aangeduid als ”Project Stella' - hebben gevoerd. Daarbij heeft het Duitse concern volgens Liener altijd vooropgesteld dat het in beginsel een samenwerking met DAF nastreefde in de relatie klant-afnemer. “DAF zou natuurlijk erg verheugd zijn als wij ons via een aandelenbelang in het concern zouden inkopen, maar dat gaan wij niet doen”, aldus Liener gisteren.

Een woordvoerder van DAF zei vanmorgen “niet verbaasd” te zijn over de uitspraken van Liener. DAF heeft sinds het uitlekken van de interne stukken net als Mercedes-Benz steeds beweerd dat de gesprekken tussen de twee bedrijven zich richten op een samenwerkingsrelatie tussen klant en afnemer.

De vakbonden zeiden vanmorgen nog steeds te wachten op een gesprek met de raad van bestuur van DAF over de huidige situatie bij de truckfabrikant, die momenteel zware verliezen lijdt. “We hebben anderhalve week geleden aangedrongen op een gesprek, maar nog steeds niets gehoord. Dat getuigt van een lakse houding. De zorg bij de werknemers neemt steeds sterker toe”, zei F. Koolen van de Industriebond FNV vanmorgen. Ook onderhandelaar G. van Os van de Unie BLHP zei vanmorgen dat de spanning onder zijn achterban steeds groter wordt. “Ook wij wachten het gesprek met de raad van bestuur af”, aldus Van Os. Bij DAF werken op dit moment 30.000 mensen.

De uitspraken van Liener moeten mede gezien worden tegen de achtergrond van de penibele situatie waarin Mercedes-Benz verkeert. Het concern maakte gisteren de cijfers over het derde kwartaal bekend. De traag verlopende verkoop van personenwagens heeft de winst gedrukt. In de eerste negen maanden van dit jaar kwam het resultaat voor belastingen uit op 1,27 miljard mark, na een winst van 1,38 miljard mark in de overeenkomstige periode van vorig jaar.

Voor het eerst in de geschiedenis staat de ruim 95.000 medewerkers van de personenautodivisie van Mercedes-Benz werktijdverkorting te wachten. De Duitse autoproducent wil in het eerste kwartaal van 1993 in alle fabrieken korter gaan werken. Bij Mercedes-Benz zijn in totaal 180.000 mensen werkzaam. In april dit jaar werd bekend dat er bij het concern 25.000 banen moesten verdwijnen. Inmiddels zijn er al 12.500 geschrapt. Afgelopen maandag maakte het moederconcern Daimler-Benz bekend voor heel 1992 een winst te verwachten van 1,5 miljard mark na 1,9 miljard mark in 1991.

    • Max Christern