China investeert 2 miljard dollar in produktie van chips

NEW YORK, 20 NOV. China is van plan te investeren in apparatuur om computerchips te produceren. Het land beschikt op dit moment over vijf fabrieken die chips produceren, maar deze zijn niet van een zodanige kwaliteit dat ze kunnen concurreren tegen chips uit Europa, de Verenigde Staten en Japan. Het bedrag dat met de investeringen gemoeid is, zou 2 miljard dollar bedragen, zo meldt de Washington Post. De Chinese ambassade in Washington noch het consulaat in New York zeggen iets te weten.

De hoogte van het bedrag, dat in twee jaar door de Chinezen zou worden uitgegeven, is volgens analisten twijfelachtig. Mark FitzGerald, analist van de semiconductorindustrie bij Dataquest in San Jose in Californië: “Als we bedenken dat Europa in 1991 1 miljard uitgaf aan dergelijke apparatuur is het ondenkbaar dat China in twee jaar een vergelijkbaar bedrag zou kunnen uitgeven.”

Het staat volgens hem wel vast dat China zijn chipindustrie wil uitbreiden. “Ze zijn daar zelfs al druk mee bezig”, aldus FitzGerald, die niet exact weet welke concrete stappen China al heeft ondernomen. Naar verluidt zijn de Chinezen al wel aan het winkelen op Amerikaanse handelsbeurzen.

Behalve chipproduktiefaciliteiten heeft China ook de technologie nodig om een dergelijke industrie op poten te kunnen zetten. Dat zal waarschijnlijk gebeuren door het opzetten van joint-ventures, zodat de buitenlandse ondernemingen in ruil voor kennis een opening krijgen op een nieuwe markt. De vraag daarbij is wat Bill Clintons poltiek tegenover China zal zijn. Bekend is dat hij een hardere lijn lijkt te gaan volgen dan onder president Bush het geval was.

Niet bekend

De Chinezen hebben een rijke keus aan leveranciers op de markt van chipproduktie-apparatuur, die wereldwijd naar schatting 10 miljard dollar per jaar omzet. Ruim de helft van die markt is Amerikaans, terwijl Japan iets minder dan 40 procent voor zijn rekening neemt. Kandidaten die China mogelijk in de arm neemt zijn de Californische bedrijven Applied Materials in Santa Clara, LAM Research in Milpitas en Varian in Sunnyvale. Ook het Nederlandse bedrijf ASM Lithography in Veldhoven wordt door FitzGerald genoemd.

De Chinezen zullen waarschijnlijk niet op één paard wedden en het beste kiezen wat hen wordt aangeboden. FitzGerald: “Het zijn goede handelaars en alleen al het gerucht dat ze twee miljard dollar willen besteden zal een stroom van aanbiedingen op gang brengen.”

    • Lucas Ligtenberg