BT naar dieptepunt op flauwe beurs

AMSTERDAM, 20 NOV. De aandelenkoersen brokkelden vanmorgen weer verder af. De cijfers van Aegon maakten weinig indruk op de Amsterdamse effectenbeurs. Opnieuw lager was Bührmann-Tetterode.

AMSTERDAM Overwegend hogere buitenlandse beurzen en een verder dalende rente konden geen goed doen. Daarbij kwamen vrijdag expiraties op de optiebeurs die voor enig aanbod zorgden. De EOE-index schommelde rondom 1 punt verlies.

Het afketsen van de overname van BBL door ING zou in wezen voor de aandelen ING een stimulans moeten vormen, daar veel geld nu in eigen zak blijft. ING kan zich nu rustig bezighouden met voltooiing van de integratie van ING en NMB/Postbank. Het nieuws viel echter in een slechte beurs en de aanvankelijke winst van ruim een gulden kon niet worden behouden. Rond het middaguur noteerde de verzekerbank 0,60 hoger op 48,90.

Verzekeraar Aegon, die met betere cijfers voor de dag kwam, kon daarmee niet imponeren. De winst per aandeel was door conversie van obligaties nauwelijks hoger en voortzetting van conversie zal aan deze winst verderop dit jaar niet veel goeds kunnen toevoegen. Aegon verloor 0,60 op 73,30.

De 38 procent lagere winst van Bührmann-Tetterode in de eerste negen maanden van dit jaar was al in de koers ingecalculeerd, maar meer tot de verbeelding sprak de aanzienlijke verslechtering die in september begon en de rest van dit jaar naar verwachting zal doorzetten. BT belandde door een verlies van vier dubbeltjes op een laagste punt van dit jaar: 26,40 gulden.

NEW YORK Het Dow Jones-industrial gemiddelde steeg gisteren met 2,16 punten en sloot op 3.209,53. IBM en GM behoorden bij de verliezers.

LONDEN De koersen waren vanmorgen prijshoudend bij een kalme handel. Het FT-100-gemiddelde won eerst een paar punten, maar liet tegen het middaguur een verlies van 0,2 punt te laten zien op 2.706,0 punten.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen daalden vanmorgen licht. De Dax-30 verloor 12,43 punten op 1.539,22

TOKIO Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vandaag 162,29 punten (0,96 procent) hoger op 17.033,60.