Britten blokkeren actieplan HDTV

BRUSSEL, 20 NOV. Groot-Brittanni blokkeert het Europese actieplan voor de invoering van hoge definitie televisie (HDTV), waardoor de toekomst van dit voor Philips en het Franse Thomson zo belangrijke project uiterst onzeker is geworden. Dit bleek gisteren in Brussel op een bijeenkomst van de EG-ministers verantwoordelijk voor telecommunicatie. De Britse minister Hamilton zei dat zijn land zich niet wil binden aan “een project dat wellicht nooit het daglicht zal zien”.

De stugge houding van de Britten, die maandag ook al voorkwamen dat er op de EG-begroting van volgend jaar geld wordt uitgetrokken voor HDTV, lokte teleurstelling en verontwaardiging uit. Minister Maij-Weggen was ziedend, niet alleen over de afwijzende houding van de Britten maar ook over het gebrek aan bereidheid van het Britse voorzitterschap om naar een compromis te zoeken. Ze noemde het optreden van de Britse voorzitter “blokkerend” en “saboterend”. “Een beschamende vertoning. Zoiets heb ik nog niet eerder meegemaakt in een Europese ministerraad”, zei ze.

Het actieprogramma is bedoeld om introductie van de door Philips ontwikkelde HDTV in Europa te vergemakkelijken. De steun voor de HDMAC-uitzendnorm gaat niet rechtsstreeks naar de producenten van de nieuwe breedbeeld-televisietoestellen (Philips, Thomson en het Finse Nokia), maar is bestemd om distributie en uitzending van programma's volgens de Europese HDTV-standaard mogelijk te maken. De Europese Commisse heeft voorgesteld om tot eind 1996 850 miljoen ecu (1,9 miljard gulden) uit te trekken voor onder andere modernisering van studio's, het maken van programma's en voor transmissie via satellieten. Marktonderzoek heeft aangetoond dat het Europese systeem zonder financiële steun niet van de grond kan komen. Philips reageerde dan ook teleurgesteld op de Britse houding maar “we hopen nog steeds dat er een positief besluit zal vallen”, aldus een woordvoerder vanochtend. Als de subsidies niet doorgaan zal Philips zijn tv-strategie opnieuw moeten bezien.

Groot-Brittannië vindt dat lancering van het HDTV-systeem aan de markt zelf moet worden overgelaten. Volgens diplomatieke bronnen vindt Londen dat het geld beter besteed kan worden aan bedreigde sectoren in eigen land, zoals de kolen- en staalindustrie. Bovendien wordt gewezen op de ontwikkeling van een digitaal HDTV-systeem in de VS dat in de toekomst meer mogelijkheden lijkt te bieden dan het Europese (analoge) systeem.

Maij-Weggen hoopt dat het onderwerp nog wordt aangekaart op de Europese top in Edinburg, maar evenals EG-commissaris Dondelinger (audiovisuele zaken) houdt zij er rekening mee dat dat niet zal gebeuren. In Edinburg worden de Europese leiders al met genoeg problemen geconfronteerd. De enige uitweg die dan resteert is afwachten tot "Maastricht' ook door de Denen en de Britten is geratificeerd, aldus Maij-Weggen. Volgens het nieuwe verdrag zal over zaken als deze met gekwalificeerde meerderheid kunnen worden beslist en is dus niet langer unanimiteit nodig.

De Britse voorzitter wilde niet ingaan op het verzoek van alle lidstaten en de Commissie om voor het eind van het jaar (en het Britse voorzitterschap) een nieuw beraad te hebben over HDTV.