Aegon toont 9,4 pct winststijging

Verzekeraar Aegon heeft zijn winst over de eerste negen maanden van het jaar duidelijk omhoog zien gaan.

Het resultaat verbeterde van 638 miljoen gulden vorig jaar tot 698 miljoen gulden dit jaar. Per aandeel was de stijging slechts fractioneel, van 7,03 tot 7,06 gulden, omdat het aantal uitstaande aandelen toenam met acht miljoen tot ruim 98 miljoen, zo heeft Aegon vandaag bekendgemaakt.

De winst uit de gewone bedrijfuitoefening steeg van 521 miljoen tot 571 miljoen, ofwel per aandeel van 5,72 tot 5,77 gulden. Het saldo van genomen winsten en verliezen op zakelijke waarden van 117 miljoen tot 127 miljoen. De omzet nam toe van 10,24 miljard tot 11,41 miljard gulden en de storting op "annuities' (de Amerikaanse versie van lijfrente) van 3,31 miljard tot 3,97 miljard gulden. Het Nederlandse verzekeringsbedrijf liet een verdere groei zien. Vooral de premie-inkomsten uit collectieve verzekeringen waren belangrijk hoger, maar ook die van de schadeverzekering stegen. De resultaten van de FGH Bank (hypotheken) in Nederland waren goed, maar bleven in totaal achter bij die over de eerste negen maanden van 1991. Dat kwam voornamelijk door de gang van zaken op de Amerikaanse vastgoedmarkt.

De totale omzet van het Amerikaanse verzekeringsbedrijf liet zowel in guldens als in dollars gemeten een duidelijke toeneming zien. Nagenoeg alle Amerikaanse bedrijfsonderdelen droegen hieraan bij en in het bijzonder Western Reserve Life en de Annuity Division wisten hun omzet belangrijk te vergroten.

In Europa (zonder Nederland) groeide de omzet, maar bleef het resultaat uit de gewone bedrijfsuitoefening aanzienlijk bij de omzetgroei achter.

Aegon handhaaft zijn verwachtingen voor geheel 1992. Die luidt dat de bedrijfswinst per aandeel ten minste gelijk zal zijn aan die van 1991 (15,55 gulden per aandeel van toen 5 gulden nominaal ofwel 7,76 gulden per huidig aandeel van 2,50 gulden nominaal).