Verlies Euro Disney, te weinig bezoekers

PARIJS, 19 NOV. Euro Disney, het pretpark in de buurt van Parijs dat op 10 april dit jaar werd geopend, draait met verlies. Minder bezoekers dan verwacht, die ook nog eens minder uitgaven, zorgden voor een verlies van 188 miljoen Franse franc (62 miljoen gulden) over het boekjaar 1991/92, dat op 30 september werd afgesloten. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 682 miljoen franc (225 miljoen gulden) negatief.

Dit heeft Euro Disney, voor 49 procent eigendom van het Amerikaanse amusementsconcern Walt Disney, vandaag bekendgemaakt.

De vooruitzichten voor de komende maanden zijn niet al te best. In de winter en als gevolg van de recessie in sommige landen zullen er minder bezoekers komen. Voor de eerste zes maanden van het nu lopende boekjaar van september 1992 tot september 1993 verwacht Euro Disney opnieuw een verlies. Voor de tweede helft wordt gehoopt op een “belangrijke verbetering”.

Om de rentabiliteit te verbeteren heeft de top van Euro Disney met grootaandeelhouder Walt Disney een akkoord gesloten voor een tijdelijke verlaging van de managementsvergoeding met drie procent. Die vergoeding moet Euro Disney aan de Amerikaanse grootaandeelhouder betalen.

In het eerste halfjaar na de opening van het park zijn er 6,8 miljoen bezoekers geweest. Dat was minder dan verwacht. Volgens sommige waarnemers speelt de hoge toegangsprijs voor het park daarbij een rol, evenals de lange wachttijden voor sommige attracties.

Inmiddels heeft de top van het amusementspark bezuinigingsmaatregelen genomen. Een van de vijf hotels sluit de deuren tijdens de winterperiode. Verder wordt er gesneden in de personeelssterkte. De plannen voor een tweede Euro Disney-park, eveneens in de buurt van Parijs, zijn op de lange baan geschoven. (Reuter)