Plein in Tel Aviv wegens Bijlmerramp "Amsterdam-plein'

TEL AVIV, 19 NOV. In aanwezigheid van de Amsterdamse loco-burgemeester Ada Wildekamp heeft de stad Tel Aviv gisteren de ramp met het El Al vliegtuig in de Bijlmer herdacht. Het grote Koningen van Israel-plein voor het stadhuis draagt vandaag voor één dag de naam “Amsterdam-plein”. “Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp in Amsterdam 4.10.92”, staat op een maquette die gisteravond tijdens een korte plechtigheid op het plein werd onthuld.

Shlomo Lahat, de burgemeester van Tel Aviv, nam het intiatief tot de herdenking van de Israelische en Nederlandse slachtoffers van de ramp om, zoals hij zei, “Amsterdam onze emotionele betrokkenheid met de slachtoffers te laten zien”.

Rabbijn M. Lau, de stadsrabbijn van Tel Aviv, en Israel Kessar, de minister van transport, zeiden getroffen te zijn geweest door het uitblijven van anti-Israelische en antisemitische reacties in Nederland na het neerstorten van de Boeing van El Al op de Bijlmer. Beiden schreven dat toe aan de “bijzondere betrekkingen” tussen het Nederlandse en joodse volk, waarvan naar hun zeggen de hulp van Nederland aan door de Nazi's vervolgde Nederlandse joden getuigt. Rabbijn Lau sprak van een door de geschiedenis gekerfd “eeuwig bondgenootschap tussen beide volkeren”.

De Amsterdamse loco-burgermeester Ada Wildekamp zei dat de hulp die Israel na de ramp had aangeboden “ons goed had gedaan”. “De ramp sloeg letterlijk een gat in onze stad”, zei ze tot een gehoor van enkele honderden Israeliërs. “De pijn is nog vers en zal nog lang duren.”

De ceremonie werd afgesloten met het zingen van de Nederlandse en Israelische volksliederen.