Onderzoek naar Clinton niet op bevel Witte Huis

WASHINGTON, 19 NOV. Het Witte Huis zou blij zijn geweest als voor de toenmalige presidentskandidaat Bill Clinton schadelijke gegevens te voorschijn waren gekomen bij een speuractie op het ministerie van buitenlandse zaken in zijn paspoortgegevens, maar het lijkt geen opdracht te hebben gegeven in Clintons dossiers te gaan graven. Dat blijkt uit een intern onderzoek door de inspecteur-generaal van het ministerie van buitenlandse zaken, Sherman Funk, waarvan de resultaten gisteren op een persconferentie in Washington werden bekendgemaakt.

Minister van buitenlandse zaken Lawrence Eagleburger onthulde op de persconferentie in oktober, na de eerste onthullingen over deze affaire, zijn ontslag te hebben aangeboden. President Bush had dat echter niet geaccepteerd. De onderminister van buitenlandse zaken belast met consulaire aangelegenheden, Elisabeth Tamposi, is inmiddels wel ontslagen. In Funks rapport worden zij en waarnemend onderminister Steven Berry als hoofdschuldigen aangewezen. Berry is van zijn functie ontheven.

De campagne-staf van president Bush - die uiteindelijk door Clinton werd verslagen - had de zoekactie “noch georkesteerd, noch ertoe opdracht gegeven”, aldus Funk. Maar volgens hem waren bepaalde leden van de campagnestaf, met name de vroegere woordvoerster van het State Department Margaret Tutwiler, van het eerste moment af op de hoogte van de operatie, die bewijs moest opleveren dat Clinton ten tijde van de Vietnamese oorlog, waar hij tegen was, had overwogen van nationaliteit te veranderen. Funk meende echter dat “er een verschil is tussen betrokkenheid en kennis”. (Reuter, AFP, AP)