Navo neemt deel aan blokkade van Servië

BRUSSEL/BOEKAREST, 19 NOV. De NAVO heeft ingestemd met deelname aan een marineblokkade van Klein-Joegoslavië (Servië en Montenegro) in het kader van de afgekondigde verscherping van de economische strafmaatregelen. Roemenië zegt begonnen te zijn met het aanhouden van schepen op de Donau om die te onderzoeken op verboden handelswaar.

In een officiële verklaring van de ambassadeurs van de NAVO-landen in Brussel werd gisteren meegedeeld dat de organisatie nauwe samenwerking zoekt met de Westeuropese Unie en eventueel ook andere landen om de blokkade effectief te maken. De term "andere landen' wordt uitgelegd als een uitnodiging aan het adres van de Russen om ook schepen te sturen. Morgen zullen de militaire planners van de NAVO hun voorstellen op tafel leggen over hoeveel en welke schepen in het betrokken zeegebied zullen worden gestationeerd. Momenteel heeft de NAVO vijf torpedobootjagers en twee fregatten in de regio. De WEU beschikt op dit moment over drie schepen. De ministers van buitenlandse zaken en defensie van de WEU-landen komen morgen bijeen in Rome om onder meer te spreken over de manier waarop deze organisatie de verscherpte strafmaatregelen kan effectueren.

De Roemeense regering kondigde gisteren, bij monde van de onder-minister van transport Calin Marinescu, aan het transport van verdachte goederen beter te zullen inspecteren. Tot dusver zouden een Chinees, een Oekraïens en een Russische schip zijn aangehouden. Volgens internationale waarnemers zouden, sinds maandag de strengere maatregelen van kracht werden, ook drie van de vier onder Joegoslavische vlag varende schepen worden gecontroleerd. “Als blijkt dat de lading illegaal is, dan zal die door de autoriteiten worden vastgehouden”, aldus een regeringswoordvoerder. Om illegale export van brandstof tegen te gaan, is de belasting op uit te voeren brandstof met tweehonderd procent verhoogd. Veel Roemenen verdienen wat bij door met benzine de grens met Servië over te steken om die daar te verkopen.

Een groep voormalige wereldleiders, onder wie de Amerikaanse oud-president Ronald Reagan en Gerald Ford en de Britse oud-premier Thatcher, hebben gisteren een beroep op de wereld gedaan een einde te maken aan de volkerenmoord in Bosnië. Ze noemen de strijd tegen de bevolking van Bosnië “een poging tot genocide op mensen die eeuwenlang in vrede en een sfeer van tolerantie met elkaar hebben geleefd”.

De Italiaanse regering heeft geen enkele aanwijzing dat Italiaanse of Griekse schepen het embargo tegen Servië zouden hebben gebroken. Eind vorige week uitte de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Edward Perkins, dergelijke beschuldigingen tegen Griekenland, Italië, Egypte en Malta. (Reuter, AP, AFP)