Met Gascoigne in team kan Engeland wél scoren

LONDEN, 19 NOV. De 4-0 nederlaag waarmee Engeland gisteren Turkije wegvaagde, zorgde dan eindelijk voor de uitbundige lach waaraan manager Graham Taylor zo dringend behoefte had.

“Het was kommer en kwel, al maanden. Wat we nodig hadden, was een lach, een bevrijding van het gepraat over moeizaam geploeter, van slecht voetbal en het uitblijven van doelpunten.” In het trainingskamp vooraf was lolbroek Gascoigne een zegen voor de groep, in de wedstrijd bleek hij bovendien nog eens een speler die goud waard was voor het resultaat.

Engeland scoorde onder Taylor slechts zelden. Keer op keer was het slechts middenvelder Platt die voor een doelpunt zorgde. Nooit was er onder de leidng van Taylor echter sprake van een aansprekend resultaat en steeds stak de kritiek op waarbij Engeland laf en behoudend voetbal werd verweten. Sepp Piontek, coach van Turkije, had wat dat betreft bij aankomst in Engeland nog wat zout in de wonde gestrooid. “Het Engelse voetbal is al dertig jaar hetzelfde. Als Engeland zich probeert in te stellen op een tegenstander, lukt dat niet. Andersom weet ieder land wel hoe Engeland te weerstaan.”

De bluf kwam hem duur te staan, want Tukije werd weggespeeld zonder van de eigen kwaliteiten te kunnen profiteren. Van Turks gevaar bleek niet veel door de snelle manier waarop de Engelse doelpunten vielen. Goals in de 15de en 28ste minuut braken de mentale weerbaarheid van de Turken. Piontek, de Duitser die met Denemarken in 1983 Engeland op Wembley uitschakelde voor de eindronden van het Europees kampioenschap in Frankrijk (doelpunt Simonson), bracht nog wel wat leven in de ploeg voor de tweede helft, maar dat vuur doofde na een kwartier toen twee treffers snel achter elkaar Engeland in een gewonnen positie brachten. Turkije is in de kwalificatiereeks nu tweemaal ten onder gegaan in een uitwedstrijd, eerder bij Polen. Het enige wapenfeit waarop de eerstvolgende tegenstander van Nederland, 16 december, in de voorronde van het wereldkampioenschap kan bogen, is de thuiszege op San Marino. Deze kreeg overigens pas in de laatste vijf minuten gestalte.

De Nederlandse bondscoach Dick Advocaat, op Wembley aanwezig, kan dan ook moeilijk onder de indruk van Turkije zijn gekomen. Het veldspel van de ploeg leek gisteren enige tijd nog wel ergens op, maar onder de Engelse aanval bezweek de defensie knullig. Van een fysiek stevige aanpak door de Engelsen bleek de timide formatie van Piontek niet gediend.

Dat bleek bij voorbeeld bij Engelands derde doelpunt. Pearce scoorde uit een vrije trap, terwijl Adams het muurtje uiteen duwde voor een vrije baan van de bal. Ook het vroeg storen door de Engelsen, op de helft van Turkije, terwijl de aanval nog moest beginnen, was Pionteks groep een doorn in het oog. Door het verloop bleef veel van de behendigheid van bij voorbeeld de twintigjarige spits Hakan verborgen. Hij droomde even van de eerste Turkse goal in een reeks van zeven interlands tegen Engeland, maar in de achtste minuut voorkwam doelverdediger Woods dat. De terugkaatsende bal werd door Unal tegen de lat geschoten. Daarna werd het tijd voor het feestje aan Engelse kant. Gascoigne buitte in de 15de minuut een misverstand in het hart van de Turkse verdediging uit en Shearer kopte dertien minuten later, voorbeeldig voor zijn man komend, uit een crosspass van Wright in.

De opleving bij de tegenstander werd na rust gebroken door de vrije trap van Pearce en de bodem ingeslagen door een nieuwe treffer van Gascoigne. “Toen ik de selectie voor deze wedstrijd bekendmaakte”, zo zei Taylor na afloop, “waren net alle Engelse clubs uit de Europese bekertoernooien gewipt. Ik heb tegen de spelers gezegd: wat ons dit seisoen rest, zijn de duels met de nationale ploeg. Die moeten goed worden. Maar laten we duidelijk zijn. We hebben nu weer de beschikking over Gascoigne en dat was in Zweden bij het Europees kampioenschap niet zo. Gascoigne laten we spelen. Anderen vormen als het ware een paraplu voor hem. Zij laten hem het podium waarop hij mag laten zien wat hij kan. Zij doen het vuile werk, waardoor hij tijd kan nemen om uit te rusten voor weer een volgende individuele actie. Maar toch, er is meer. Er is weer trots bij de spelers wanneer zij het Engelse shirt mogen dragen. We hebben nu drie punten uit twee wedstrijden. De weg naar de Verenigde Staten is nog lang, maar dit was een mooie avond.”

Taylor liet gisteren overigens voetballen op een manier die Engelsen ligt: geen rompslomp met tactiek, eenvoudig snel naar voren; met deze keer natuurlijk wel het voordeel dat de ploeg kon beschikken over het vernuft van Gascoigne. Aanvallen, spelen op de helft van de tegenpartij was echter het oogmerk. Van aanpassing aan Turkije was geen sprake. Ondanks de grootspraak van Piontek vooraf bleek Turkije niet in staat tot ontregelende activiteiten.

    • Theo Reitsma