Hoeveel arbeiders kost een directeur

Grafiek: Het verschil in beloning tussen een directeur en een arbeider is het grootst in Brazilië.

In Brazilië verdient de baas 62 keer het salaris dat de mensen op de werkvloer ontvangen. In Zweden is de kloof het kleinst, daar verdient de topman 9 keer het salaris van de arbeider. Met het inkomen dat een directeur in Nederland verdient kunnen 10 werknemers betaald worden. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Towers Perrins onder industriële ondernemeningen met een omzet van minimaal 500 miljoen gulden. In deze vergelijking wordt alleen gekeken naar de beloning in geld, zoals salaris, een dertiende maand en winstdeling, zonder rekening te houden met andere beloningsvormen zoals bijvoorbeeld opties op het kopen van aandelen. (Onderzoek: Niek den Tex)