Hagen vergroot zijn belangen in Nedlloyd via DNO

ROTTERDAM, 19 NOV. De Noorse zakenman Torstein Hagen vergroot via zijn Noorse onderneming DNO zijn belang in het Rotterdamse transportconcern Nedlloyd aanzienlijk.

Hagen, die sinds enkele weken commissaris is bij Nedlloyd, hevelde de afgelopen dagen 1,1 miljoen aandelen Nedlloyd over van zijn Luxemburgse beleggingsmaatschappij Marine Investment naar de Noorse oliemaatschappij DNO.De afgelopen dagen kocht DNO de aandelen Nedlloyd van Marine Investment tegen een prijs van naar verluidt 33,50 gulden. Door de aandelenkoop is het belang van DNO in Nedlloyd gestegen van zes tot tien procent.

Nedlloyd wilde vanmorgen desgevraagd geen commentaar geven op de transactie. Hagen was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. De transactie van Hagen maakt onderdeel uit van een grote reorganisatie van het Noorse olieconcern. Hagen maakte vorige maand bekend dat deze reorganisatie tot doel heeft via DNO een groter belang in Nedlloyd te krijgen.

Hagen zei bij die gelegenheid voor zijn plannen steun te hebben van een aantal buitenlandse institutionele beleggers. Tot die groep behoren onder andere het Amerikaanse Fidelity, het grootste beleggingsfonds ter wereld, en de Britse beleggingsgroep GT Management. Hagen zou voor zijn plannen daarnaast Marine Investment in zijn geheel willen opheffen. Het totale belang van de groep Nedlloyd-aandeelhouders rondom Hagen zou volgens de Noor uiteindelijk moeten uitgroeien tot circa vijftig procent. Hagen wil via deze groep in de toekomst invloed uitoefenen op het beleid bij het Rotterdamse transportconcern.

De Noor kondigde gisteren een speciale vergadering voor de aandeelhouders van Marine Investment aan die volgende week dinsdag in Luxemburg zal worden gehouden. Tijdens de vergadering zal onder meer gestemd worden over eventuele liquidatie van de beleggingsmaatschappij.

Op de Amsterdamse effectenbeurs ligt de koers van het Nedlloyd-aandeel nog steeds onder druk. Vanmorgen zakte het aandeel 2,20 gulden terug tot 31,90 gulden. Volgens handelaren waren geruchten dat Nedlloyd over de tweede helft van dit jaar verlies zal lijden debet aan de koersval. In financiële kringen leeft de verwachting dat Nedlloyd de voorspelling van de raad van bestuur dat het over de tweede helft van 1992 een licht positief resultaat zal halen, bij lange na niet kan nakomen. Over de eerste zes maanden van dit jaar boekte het transportconcern een kleine winst van een miljoen gulden. Het verwachte herstel blijft vooral uit bij de Duitse dochter Union Transport dat lijdt onder de gevolgen van de kwakkelende Duitse economie.