Gymnasium (4)

Zijn classici geborneerd, en "zo erudiet als een konijn'? Rob Knoppert (W&O, 12 nov.) vindt van wel: ze weten niet eens wat de Tweede Hoofdwet is, denkt hij.

Maar om te beginnen weet hij zelf niet waar hij het over heeft. Want wie, zoals hij, meent dat je mensen leert "hoe wetenschap bedreven wordt' door ze die wet te "leren', heeft van wetenschap niets begrepen en mag ook die Tweede Hoofdwet nog wel eens nakijken. Het wordt nog onfrisser als hij zijn tegenstanders bij voorbaat verdacht maakt (leraren oude talen die op zijn stukje reageren zijn vast alleen "bang voor hun werkgelegenheid').

Ook andere "argumenten' van Knoppert tegen Grieks en Latijn doen een beroep op goedkope en onjuiste vooroordelen: elitair (achterhaald, gelukkig), en er wordt niet aan filosofie en beeldende kunst gedaan. Literatuur vindt hij kennelijk helemaal onzin; gelukkig deelt niet iedereen zijn beperkingen. Zeker, niet iedereen ter wereld hoeft Grieks en Latijn te leren. Maar wij wel. ""Wie zijn verleden niet kent, blijft altijd een kind'', schreef Cicero, en dat wordt door Knopperts stuk aardig gellustreerd.

    • J. Wisse