Glasgow 1900

20 nov t/m 7 feb. Ma t/m za 10-17u, zo 13-17u. Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Inl 020-5705200.

De "Glasgow Four' - Charles Rennie Mackintosh, zijn echtgenote Margaret Macdonald en het echtpaar Herbert MacNair en Frances Macdonald - streefden naar een eenheid van architectuur en interieur, naar aandacht voor het detail, het gebruik van gestileerde florale motieven en strakke geometrische vormen. Op de tentoonstelling "Glasgow 1900 Art & Design' in het Van Gogh Museum zijn nu grafisch ontwerpen, wanddecoraties en meubels van deze vier Schotse designers te zien. De suppoosten zitten tijdens de expositie op replica's van de beroemde Hill House-stoel van Mackintosh, een zitmeubel met een ongemakkelijke rechte leuning. Ook presenteert het Van Gogh Museum schilderijen van de Glasgow School of Painting, waaronder werken van Kennedy, Henry & Hornel, Crawhall en Melville. Daarnaast zijn er werken van enkele Franse en Nederlandse tijdgenoten, waaronder Millet, Cézanne en Jozef Israels, die door succesvolle ondernemers werden verzameld. Rond de eeuwwisseling kende Glasgow een enorme economische groei en onder vermogende industriëlen ontwikkelde het verzamelen van kunst zich tot een ware sport. Een belangrijke bemiddelende rol speelde de kunsthandelaar Alexander Reid. Het portret dat Vincent van Gogh van hem maakte is in de tentoonstelling opgenomen.