Experimentele kunst

Impakt. Festival voor Experimentele Kunst. Cultuurcentrum Ekko en filmtheater 't Hoogt. 25 t/m 29 nov. Inl 030-317457.

Terwijl in het Amsterdamse Rialto-theater voor de tweede week de grenzen van de filmkunst verlegd worden in het zogenaamde Off Stream-festival, begint deze week in Utrecht het Impakt Festival voor Experimentele Kunst. Twee filmtheaters vertonen recente en wat oudere films en video's, aangevuld met diverse installaties, performances en multi-mediaprojecten.

Belangrijk in dit programma is vooral het retrospectief gewijd aan de Amerikaanse filmmaker Bruce Conner, toonaangevend op het terrein van de zogenaamde "found footage', het op creatieve wijze opnieuw monteren en vervormen van bestaand filmmateriaal, zoals in de rockmuziek "samplen' en "scratchen' tot zo goed als nieuwe resultaten leiden. Conners Marilyn Times Five (1973) beschikt nog wel over enige bekendheid buiten de kleine kring van avantgarde-liefhebbers, maar ook al zijn andere films zijn in Utrecht te zien. Andere onderdelen van Impakt zijn een retrospectief op de Oostenrijkse experimentalist Kurt Kren en een overzicht van de Tsjechische avant-garde tussen 1911 en 1941.