EER-akkoord geratificeerd

STOCKHOLM, 19 NOV. Het Zweedse parlement heeft gisteravond met 308 stemmen vóór en 13 tegen het akkoord over de Europese Economische Ruimte (EER) geratificeerd. Daarmee wordt Zweden per 1 januari 1993 "economisch lid' van de EG.

Van de zeven partijen in de Riksdag stemde alleen de Linkse Partij (voormalig communistisch) tegen ratificatie. De Linkse Partij heeft 16 zetels in het parlement. Het parlementaire debat duurde twaalf uur.

Door de EER treden de zeven lidstaten van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) toe tot een economische unie met de EG. Voor de meeste EVA-landen is dat een eerste stap naar volwaardig lidmaatschap van de EG. De negentien EER-landen zullen vanaf 1993 een vrijhandelsblok vormen. Tot de EVA behoren Zweden, Noorwegen, Finland, IJsland, Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein. Deze laatste twee landen houden in december een referendum tijdens welke de inwoners kunnen stemmen voor of tegen ratificatie.

Zweden heeft op 1 juli 1991 een officieel verzoek ingediend in Brussel om toe te mogen treden tot de EG. Op 31 juli van dit jaar reageerde de Europese Commissie positief op dat verzoek. De toetreding van Zweden tot de EG hangt echter in belangrijke mate af van een referendum dat in 1994 in Zweden zal worden gehouden. Als de uitslag daarvan positief is, kan Zweden in 1995 EG-lid zijn. Recente opiniepeilingen wijzen uit dat 43 procent van de Zweden tegen lidmaatschap van de EG is en dat 35 procent vóór is. (AFP, Reuter)