Denen en Zwitsers vergroten kansen op eindronde WK voetbal

ROTTERDAM, 19 NOV. Denemarken heeft gisteren zijn kansen op het halen van de eindronde van het WK voetbal vergroot. De Europese kampioen won in Belfast met 1-0 van Noord-Ierland terwijl Spanje en Ierland, de nummers 1 en 2 in groep 3, gelijkspeelden: 0-0. In groep 1 versterkte Zwitserland zijn koppositie door Malta met 3-0 te verslaan. Naaste belagers Schotland en Italië hielden elkaar doelpuntloos in evenwicht.

In de uitwedstrijd van de Denen tegen Noord-Ierland zorgde Henrik Larsen in de 51ste minuut voor het enige doelpunt. Het was de eerste treffer van de Denen in het kwalificatietoernooi. In de vorige drie wedstrijden kwamen ze telkens niet verder dan 0-0.

De nieuwe Spaanse bondscoach Javier Clemente kon zijn keurkorps in het duel tegen Ierland niet inspireren tot grootste daden. In Sevilla werd voor 33.000 toeschouwers geen enkele keer gescoord. Spanje speelde het laatste half uur met tien man. Lopez werd uit het veld gestuurd. In groep 3 leidt Ierland met zes punten uit vier duels. Spanje en Denemarken hebben een punt minder.

De Zwitserse voetbalploeg blijft koploper in groep één van de kwalificatiestrijd voor de eindronde om de wereldtitel. De Zwitsers versloegen gisteren dreumes Malta met 3-0. In een niet al te beste wedstrijd scoorden Bickel (kort na de aftrap) en Sforza (op slag van rust). De bij Dortmund trefzekere Chapuisat bepaalde in de slotminuut de eindstand op 3-0. Dat de score niet verder opliep was te danken aan de Maltese doelman Cluett, die met name in de eerste helft een aantal wonderbaarlijke reddingen verrichtte

Italië incasseerde in en tegen Schotland zijn tweede tegenvaller in het WK-kwalificatoetoernooi. De ploeg van Arrigo Sacchi, de voormalige trainer van AC Milan, verspeelde na het gelijke spel tegen Zwitserland opnieuw een punt. Zwitserland heeft uit vier duels zeven punten, Italië volgt in de groep met twee uit twee.

Italië had zich veel voorgesteld van de terugkeer van libero Baresi. Verdedigend klopte het wel bij de Italianen, aanvallend konden Baggio en nieuweling Signori niet veel klaarmaken. Signori kreeg de voorkeur boven Juventus-spits Vialli, op grond van zijn zeer trefzekere optreden in de Serie A. Maar al na ruim een uur werd hij vervangen door Donadoni.

De wedstrijd had een redelijk niveau, veel kansen deden zich echter niet voor. Italië had de pech dat de ploeg het in het laatste kwartier met tien man moest doen. Op het moment dat aanvaller Baggio geblesseerd het veld diende te verlaten, was er al twee keer gewisseld. De beste mogelijkheden waren na rust voor Gordon Durie. De Schotse aanvaller faalde echter tot twee keer toe.

Het Duitse voetbalelftal liet gisteravond pover voetbal zien in het 30ste prestige-duel met Oostenrijk. Dat leidde in Nürnberg tot een teleurstellende 0-0. De opvallendste rol was weggelegd voor scheidsrechter Worrall. De Engelsman gaf in de 73ste minuut twee rode kaarten. De voormalige Oostduitser Kirsten, pas vier minuten in de strijd, kon vertrekken wegens hard inkomen op doelman Konsell, de Oostenrijker Artner omdat hij onmiddellijk wraak nam. Vijf weken geleden was Duitsland tegen Mexico ook al niet verder gekomen dan 1-1.

Zonder de geblesseerde oud-Nederlander Schinkels liet Oostenrijk het initiatief voornamelijk aan de Duitsers, bij wijze van test spelend met vier in plaats van de gebruikelijke vijf verdedigers op rij. “In de beginfase”, zei bondscoach Vogts, “zijn we er nog wel in geslaagd daaruit goede kansen te creëren. We waren echter absoluut niet effectief.” In aanvallend opzicht scoorde slechts Monaco's Klinsmann een voldoende. De bij Fiorentina spelende Effenberg was de onbetwitse uitblinker op het middenveld.

De wedstrijd stond verder in het teken van de herdenking van de zaterdag overleden Ernst Happel, die bekend stond als de succesvolste clubtrainer ter wereld. Voor het duel werd een minuut stilte in acht genomen. De Oostenrijkse spelers droegen een rouwband en op de bank naast bondscoach Dietmar Constantini lag de pet van de 66 jaar geworden oefenmeester.