Daggeldrente in Zweden weer omhoog

STOCKHOLM, 19 NOV. De Zweedse centrale bank heeft de daggeldrente vanmorgen verhoogd van 11,5 naar 20 procent om de kapitaalvlucht naar het buitenland een halt toe te roepen. De regering kondigde opnieuw bezuinigingsmaatregelen af.

Het kabinet was de hele nacht in spoedberaad bijeen om te bespreken of devaluatie van de Zweedse kroon kan worden voorkomen. Op de beurs in New York en Singapore werd de handel in de Zweedse munt stilgelegd. Premier Bildt wil devaluatie voorkomen omdat dat “een symbool zou zijn van instabiliteit van de Zweedse economie”. De kapitaalvlucht was een gevolg van de massale vrees onder de zweden dat de munt in waarde wordt verlaagd. Volgens valutahandelaren is zeker 40 miljard kroon (14 miljard gulden) reeds naar buitenlandse banken gebracht. Anderen schatten het op 100 miljard kroon.

Ook in september moest de kroon verdedeigd worden. De centrale bank verhoogde de daggeldrente (voor korte-termijnleningen) toen tot 500 procent.

De regering van premier Bildt heeft tevens voor de derde maal in twee maanden forse bezuinigingen voorgesteld. Uitkeringen bij ziekte en werkloosheid moeten omlaag en de premies hiervoor gaan omhoog. Vermindering van subsidies voor huiseigenaren moet ook geld in het laatje brengen, alsmede de verlaging van de belastingvrije voet. In ruil daarvoor overweegt de regering de inkomstenbelasting te verlagen en de belastingen voor werkgevers ook omlaag te brengen. Bovendien heeft de regering voorgesteld de regels voor deviezentransacties te wijzigen. Krachtens de nu geldende voorschriften mag de Zweedse overheid geen geld in het buitenland lenen om het begrotingstekort te dekken. De maatregelen zouden 60 à 70.000 banen redden, volgens de premier.

De valutamarkten reageerden met een vlucht uit de Zweedse kroon in de D-mark, die aan kracht won tegenover de dollar. De Amerikaanse munt noteerde rond het middaguur een cent lager op 1,78 gulden. (AP, Reuter)