Daf en KLM vast op Beursplein

AMSTERDAM, 19 NOV. De stemming op de Amsterdamse effectenbeurs bleef vanmorgen aan de bedrukte kant, al konden sommige waarden wel aantrekken. Zo waren Daf en KLM vaster, terwijl ook Unilever wat aantrok. Op de lokale markt schoot Samas omhoog.

AMSTERDAM De EOE-aandelenindex verloor in de loop van de ochtend ruim 1 punt op 277,51 punten. Dekkingsaankopen voor Unilever, waarin zeer hoge baisseposities zijn gemeld, zorgden voor een koersstijging van 1,20 op 183,40. KLM was eveneens vast met een winst van zes dubbeltjes op 25,10. De maatschappij heeft toegegeven in beginsel mee te willen doen aan een lening ten behoeve van de redding van Northwest Airlines, waarin KLM een belang van twintig procent heeft.

Akzo lag zwak in de markt met laat in de ochtend een verlies van 1,80 op 131,50. Ook de rederij Nedlloyd lag aangeboden en op 32,10 bedroeg het verlies twee gulden.

Een vaste stemming was er voor het veelgeplaagde transportaandeel Daf. Hierin staan immense shortposities uit. In de kluizen van de beleggers liggen dik twee miljoen aandelen Daf te wachten op nieuwe eigenaars. De stukken zijn al verkocht, maar nog niet geleverd in de hoop op lagere koersen. Dinsdag begon de koers al aan te trekken, zodat velen snel aan de koopbel trokken om hun stukken nog met de best mogelijke winst aan te schaffen.

Bührmann-Tetterode, die meteen na sluiting van de beurs cijfers bekend maakt, kon zich handhaven op de vorige slotkoers van 27,30.

NEW YORK De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende industriefondsen steeg gisteren met 14,03 punten tot 3207,35 punten. De omzet bedroeg 219 miljoen aandelen na 186 miljoen op dinsdag.

LONDEN Gesteund door winst in New York en Tokio stegen de Britse aandelenkoersen vanmorgen. De FT-aandelenindex won 7,7 punten op 2711,8.

FRANKFURT De Duitse aandelen waren gevraagd vanmogen. De Dax-30 steeg met een half procent (6,96 punten) tot 1552,01 punten.

TOKIO Het Nikkei-225-koersgemiddelde steeg vandaag met 92.47 punten (0,55 procent) op 16,871.31. Gisteren klom de Nikkei met 4,9 procent, de grootste stijging sinds begin september.