Brits militair konvooi met hulpgoederen naar Tuzla, Sarajevo rustig

SARAJEVO, 19 NOV. Britse VN-militairen proberen vandaag met een eerste konvooi hulpgoederen Bosnië binnen te trekken.

Hun eerste doel is de stad Tuzla (ten noorden van Sarajevo), die al zeven maanden onder beleg van de Serviërs ligt en waar tussen de 50.000 en 200.000 mensen door honger en ziekte worden bedreigd. Lichte tanks zouden het transport begeleiden. De commandant van de Britse eenheid, majoor Thomas zei: “We moeten zoveel mogelijk hulp naar Tuzla zien te krijgen zolang het weer dat mogelijk maakt. Op de route die we nu gebruiken kunnen we heel wat pech verwachten. De weg is inderdaad moeilijk te rijden, een heel nauw spoor.” Een verder oprukken van de Serviërs zou de Britse eenheden in een lastig parket kunnen brengen.

Een Spaans hulpkonvooi van de VN-vluchtelingenorganisatie vertrok gisteren uit Metkovic (ten zuiden van Split) in Kroatië in de richting Sarajevo en reed via Mostar naar de Bosnische hoofdstad met 118 ton hulpgoederen. Militaire leiders in Bosnië zouden hebben ingestemd met vrije doorgang voor hulpconvooien die vanuit Kroatië gebruik maken van de route via Mostar naar Sarajevo.

In Sarajevo, waar inmiddels de eerste sneeuw is gevallen, was het ook gisteren voor de zevende achtereenvolgende dag betrekkelijk rustig. De verdedigers van de stad kampen met een gebrek aan munitie en lijken van de gelegenheid gebruik te maken hun voorraden aan te vullen. De Bosnische president waarschuwde dat het huidige bestand in Sarajevo, het achttiende, niet gebruikt mag worden om de bestaande krachtsverhoudingen te bevriezen, nu zeventig procent van het Bosnische grondgebied in Servische handen is.

Grote delen van de stad zitten zonder water en elektriciteit. De VN zeggen nauwelijks meer over voedselvoorraden in Sarajavo te beschikken en deden gisteren een beroep op de strijdende partijen de weg open te houden voor de aanvoer van nieuwe voorraden vanaf de Adriatische kust. In Sarajavo zitten nog 380.000 mensen en voor hen is per dag 280 ton voedsel nodig.

Van de relatieve rust probeerden de VN gebruik te maken om honderdtachtig vluchtelingen over te brengen naar Pale, waar zich het hoofdkwartier bevindt van de Servische troepen die Sarajevo belegeren. Tweehonderd andere vluchtelingen zouden morgen in bussen op weg gaan naar de havenstad Split. Sinds begin vorige week hebben de VN drieduizend mensen, voor het merendeel vrouwen en kinderen, uit Sarajevo weten te laten vertrekken.

Terwijl in Sarajevo de betrekkelijk rust voortduurt, verslechtert, volgens de Bosnische radio, de situatie in Centraal-Bosnië. Travnik, een van de steden in dat gebied die nog worden gecontroleerd door moslims en Kroatiërs, lag gisteren onder zwaar artillerievuur van de Serviërs. Ook Gradacac, Maglaj en Olovo lagen weer onder vuur van Servische artillerie en tanks.

In Bosnië komen steeds meer gevallen van tyfus voor, zo hebben functionarissen van de Verenigde Naties gemeld. De oorzaak van de epidemie zou een besmette bron in Jajce zijn, een stad die inmiddels door duizenden mensen is ontvlucht na zware gevechten eerder deze maand. Artsen hebben 25 gevallen van tyfus geconstateerd. De meeste patiënten bevinden zich momenteel in een ziekenhuis in Split. Ook elders zouden zich gevallen van deze ziekte hebben voorgedaan.

De internationale bemiddelaars Cyrus Vance en David Owen, voorzitters van de Genefse conferentie over Joegoslavië, zullen vandaag in de door Serviërs beheerste Kroatië regio Krajina doorbrengen, waarbij ze bezoeken zullen brengen aan de steden Knin en Vukovar. De VN ijveren voor demilitarisering van dit gebied. (Reuter, AP, AFP)