Bouterse op matje bij Venetiaan voor speech

PARAMARIBO, 19 NOV. De Surinaamse legerleider Bouterse is door president Venetiaan ter verantwoording geroepen omdat hij tegen de zin van de regering zijn manschappen heeft toegesproken om aantijgingen over zijn persoonlijke rijkdom en invloed te weerspreken.

Bouterse reageerde daarmee op een artikel in het weekblad Vrij Nederland van vorige week, waarin enkele prominente Surinamers hem de rijkste man van het land noemen en het vermoeden uitspreken dat hij met economische middelen de macht probeert te grijpen. Minister van defensie Gilds had Bouterse verboden in de Memre Boekoe-kazerne te spreken, omdat de aantijgingen zijn handelwijze als privé-persoon betreffen en hij zich er dus niet als legerleider tegen zou moeten verweren.

Terwijl Bouterse aan het woord was, gekleed in gevechtstenue, kwam een telefoonbericht binnen dat Venetiaan hem wenste te spreken. De bijeenkomst werd toen “uit respect voor de president” afgebroken en wordt morgen voortgezet.

In zijn toespraak ging Bouterse tekeer tegen de toezegging van Venetiaan dat dit jaar in Suriname de moorden van 8 december 1982 zullen worden herdacht. “De staat geeft CIA-trawanten toestemming om een demonstratie te organiseren”, aldus Bouterse. “Wij zien elkaar op acht december op straat. Ik wacht op ze.” Volgens Bouterse loopt Venetiaan aan de leiband van het buitenland. “Hier werkt het leger niet aan mee, Bouterse zeker niet. Ik ben niemands knecht en niemand is mijn meester.”

Over de aantijgingen in Vrij Nederland zei Bouterse niet veel. Hij noemde de in het verhaal geciteerde politicus A. Jessurun een “politieke puber” en zei vice-president J. Ajodhia, die in het blad ook aan het woord komt, met rust te willen laten, omdat deze “al genoeg problemen heeft”. Over zijn vermogen verklaarde Bouterse op 7 november 1975 naar Suriname te zijn gekomen ,met 5.000 Duitse mark. Hij kocht er een huis mee met twee hypotheken. Een jaar later verkocht hij het voor twee maal de koopprijs aan de huidige minister van Onderwijs, H. Hiwat. Tot 1980 verkocht hij fruit, vlees en kip aan het leger. Op een veiling kocht hij een Guyanese vissersboot.