Bhutto verbannen na neerslaan "lange mars'

KARACHI, 19 NOV. De Pakistaanse ex-premier en oppositieleider Benazir Bhutto heeft vandaag beloofd haar strijd tegen het “staatsterrorisme” van premier Nawaz Sharif voort te zetten. Bhutto werd gisteren in Rawalpindi gearresteerd en voor 30 dagen uit de hoofdstad Islamabad naar Karachi verbannen vlak voordat ze samen met tienduizenden aanhangers een door de regering verboden protestmars wilde houden tegen het bewind van Sharif. In heel Pakistan zouden duizenden sympathisanten van Bhutto zijn gearresteerd.

Bij haar arrestatie kreeg Bhutto verscheidene klappen van de hard optredende politie. Er werden traangasgranaten in haar auto gegooid toen zij in de chaotische situatie probeerde te ontkomen. De Pakistaanse Volkspartij (PPP) van Bhutto heeft voor vandaag nieuwe demonstraties aangekondigd.

Sharif heeft Bhutto ervan beschuldigd de Pakistaanse bevolking op te roepen tot een opstand tegen de regering. Speciale veiligheidsmaatregelen zijn afgekondigd in de hoofdstad.

Bhutto beschuldigt de regering van Sharif, die na haar gedwongen vertrek in 1990 via verkiezingen aan de macht is gekomen, van corruptie en slecht leiderschap. Zelf moest ze in augustus van dat jaar aftreden op beschuldiging van corruptie, machtsmisbruik en nepotisme. (Reuter, AP)