Winst Matsushita daalt met 79 pct

De malaise op de wereldconsumentenmarkt treft het Japanse concern Matsushita Electric Industrial hard.

Door het afnemen van de vraag naar audio- en videoprodukten, airconditioners en industriële automatiseringsprodukten is de geconsolideerde winst over de eerste zes maanden van het eind maart aflopende boekjaar 1992/93 gedaald met 79 procent tot 16,4 miljard yen (248,4 miljoen gulden).

Het concern produceert onder meer de merken Panasonic, Qasar, National en Technics. In het vorige boekjaar werd in dezelfde periode een winst van 77,7 miljard yen (1,17 miljard gulden) geboekt.

De winstdaling was sterker dan voorspeld. Tijdens de presentatie van de eerste-kwartaalcijfers over 1991/92 - de winst daalde toen met 76 procent - dacht de onderneming in de eerste helft nog een winst te kunnen behalen van 29 miljard yen.

De onderneming uit zich niet optimistisch over de komende maanden. Over heel 1992/93 verwacht Matsushita een daling van de winst met 64 procent tot 48 miljard yen (727 miljoen gulden). Vorig jaar daalde de winst zien 29 procent tot 109 miljard yen (1,65 miljard gulden).

De omzet verminderde in de eerste zes maanden met vier procent tot 3,5 biljoen yen (53,1 miljard gulden). Voor het hele jaar voorziet Matsushita een omzetdaling van vijf procent tot zeven biljoen yen (106,2 miljard gulden). Volgens berichten in de Japanse media zou een omvangrijke herstructurering op komst zijn om de winstgevendheid te verbeteren. Behalve van de recessie in sommige belangrijke afzetgebieden ondervindt het concern last van de Amerikaanse filmstudio MCA, in 1990 overgenomen voor 6,1 miljard dollar. Matsushita verwacht niet dat MCA “de eerste jaren” in staat zal zijn bij te dragen aan de concernwinst.