Studenten veel meer met de stadsbus door OV-jaarkaart

ROTTERDAM, 18 NOV. De 600.000 studenten met een OV-studentenkaart reizen vooral buiten de ochtendspits. Van de stadsbus maken zij twee keer zoveel gebruik als voor de invoering van de kaart op 1 januari vorig jaar, van de trein anderhalf keer zoveel.

Dit staat in een onderzoek van de ministeries van verkeer en waterstaat en onderwijs naar het gebruik van de OV-studentenkaart. Voor het onderzoek, dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd, zijn 3.320 studenten ondervraagd. Vooral de stadsbus bleek geliefd: die kreeg 111 procent meer "studentenreizen' te verwerken. Bij de trein gaat het om 47 procent en bij de streekbus om 74 procent meer reizen door invoering van de OV-studentenkaart.

Volgens het onderzoek is het aantal reizen niet toegenomen, wel het gebruik daarbij van het openbaar vervoer. Van de studenten die nu bus of trein nemen, pakte 80 procent voordien fiets of bromfiets en 20 procent de auto. Vooral jongere studenten blijven door de OV-studentenkaart wat langer thuis wonen. Invloed op het bezit van rijbewijzen, auto's, fietsen of bromfietsen heeft de kaart nog niet gehad.

Het onderzoek maakt deel uit van de evaluatie van de OV-studentenkaart. Een onderzoek in opdracht van de NS en de stads- en streekvervoerbedrijven moet nog uitkomen. Dit onderzoek rekent niet in reizen, maar in reizigerskilometers. Naar verwachting zal blijken dat het gebruik van de trein het meest is toegenomen. Ook dit onderzoek zal worden gebruikt in de onderhandelingen over een nieuw contract, die binnenkort beginnen.