Sendero laat bloedsporen na in Lima

LIMA, 18 NOV. "Presidente Gonzalo', de leider van de Peruaanse guerrillabeweging Sendero Luminoso ("Lichtend Pad'), mag dan achter de tralies zitten, maar de erven van Peru's grootste terrorist brengen zijn gedachtengoed nog steeds met volle kracht in de praktijk. Sendero trekt dezer dagen een spoor van brand, verwoesting en bloed door de Peruaanse hoofdstad Lima, en daaraan zal geen einde komen vóór de verkiezingen van komende zondag.

Dinsdagavond vijf over tien plaatselijke tijd (6.05 uur 's ochtends Nederlandse tijd). De kracht van de explosie werpt mij bijna uit mijn stoel. De ruiten trillen, maar breken nog nèt niet. Buiten is een grote rookpluim te zien.

Op de hoek van de Avenida Pardo en Calle Bolognesi in de wijk Miraflores ligt het geblakerde lijk van een man tussen het glas, de brokken puin en delen van een vernielde auto. Zijn hoofd is bedekt met een stuk papier dat op z'n plaats wordt gehouden door een van zijn schoenen. Een politie-auto met gillende sirenes voert een ander slachtoffer af: het gezicht van de man is bedekt met bloed, zijn benen liggen naast hem.

Drie huizen in de Calle Bolognesi staan in brand. “Sendero Luminoso”, zegt een met mitrailleur bewapende politieman. “Ze hebben een pakketbom voor het gebouw gelegd”. Het doelwit was hetzij het daar gevestigde reisbureau hetzij het kantoor van een particuliere bewakingsdienst. Aan de overkant bij de Citroën-garage is de muur doorzeefd met kogelgaten. “Fujimori heeft het terrorisme geen halt kunnen toeroepen”, zegt een geëmotioneerde omstander. “Mijn huis staat hier op de hoek. Mijn zoontje van tien maanden is bijna het slachtoffer geworden”.

Miraflores - een zogenoemde residentiële wijk met veel luxe huizen, hotels, restaurants en winkels - is sinds juli een belangrijk doelwit van Sendero Luminoso. Toen ontplofte een krachtige bom bij een flatgebouw die aan ten minste 25 mensen het leven kostte. Gisterochtend om zes uur ontplofte een projectiel nabij de Braziliaanse ambassade en een filiaal van de bank Bandesco. 's Avonds de bom in Calle Bolognesi die aan twee mensen het leven kostte en vijf gewonden veroorzaakte.

“De inwoners gaan gebukt onder de angst”, zegt Edgardo Maguiña, hoofdredacteur van de krant El Miraflorino, die ook een kijkje komt nemen op de plek van de aanslag. “Maar de beste manier om het terrorisme te keren is zondag te gaan stemmen voor de grondwetgevende vergadering”, zegt een van zijn buurtgenoten strijdlustig. Zijn stem zal voor de (loyale) oppositiekandidaat Rafael Rey zijn. Hoofdredacteur Maguiña zal stemmen op de lijst van Fujimori, “want we hebben in dit land een sterke man nodig. Nee niet als Pinochet - harder”.

Niet alleen Miraflores, ook zes andere wijken van Lima waren gisteren het toneel van aanslagen door Sendero Luminoso en de tweede guerrillabeweging in Peru, MRTA. Een politiepost en twee scholen in Playa Rimac (in de aangrenzende havenstad Callao), het gemeentekantoor van de wijk San Juan de Miraflores, een garage van de Amerikaanse ambassade in Breña, een benzinestation in de sloppenwijk Villa El Salvador, de Banco Continental in Barranco, en het openbaar ministerie in het centrum.

President Fujimori heeft beloofd dat nog voor het einde van zijn (eerste) ambtstermijn in 1995 een einde zal zijn gekomen aan het terrorisme in Peru. Maar voor het moment is het offensief weer aan Sendero Luminoso. Met of zonder leider achter tralies. En in Miraflores is het wachten op de volgende bom.

    • Reinoud Roscam Abbing