Northwest op zoek naar 300 miljoen dollar

NEW YORK, 18 NOV. Het Amerikaanse Northwest Airlines, waarin KLM een economisch belang van 20 procent heeft, is op zoek naar een lening van 300 miljoen dollar om een dreigend bankroet af te wenden.

Een bankensyndicaat onder leiding van Bankers Trust Company probeert het krediet voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij bij elkaar te krijgen. Dit meldt de New York Times. Volgens de krant moet de lening binnen een jaar worden terugbetaald. Bovendien moeten de banken die al geld hebben uitstaan bij Northwest instemmen met de nieuwe lening.

Northwest heeft al een kredietlijn van 600 miljoen dollar gebruikt zonder dat dat tot merkbaar betere resultaten heeft geleid. Northwest, de vierde luchtvaartmaatschappij van Amerika, gaat gebukt onder een zware schuldenlast. Bovendien heeft de maatschappij te lijden onder de felle tarievenslag in de VS. De luchtvaartmaatschappij kondigde begin deze week ingrijpende maatregelen aan om kosten te besparen. Nog eens 600 arbeidsplaatsen zullen worden geschrapt. Daarbij worden gedwongen ontslagen niet uitgesloten.

Als Northwest er niet in slaagt voor het eind van het jaar meer krediet bij de banken, leveranciers, aandeelhouders of vakbonden los te krijgen, dreigt de maatschappij failliet te worden verklaard, menen luchtvaartanalisten.KLM en Northwest kregen begin deze week van het Amerikaanse ministerie van transport toestemming om verder samen te werken op het gebied van marketing en verkoop. Deze samenwerking is volgens het ministerie niet in strijd met de Amerikaanse anti-trustwetgeving. De twee luchtvaartmaatschappijen willen onder meer vluchten die op elkaar aansluiten onder één vluchtnummer verkopen. Derden kunnen de komende twee weken bezwaren tegen de intensifering van de samenwerking bij het ministerie van transport in dienen. (AP)