Luchtrampjuristen uit VS bedienen zich van uitgestoten advocaat

AMSTERDAM, 18 NOV. De vertegenwoordiger in Nederland van het Amerikaanse advocatenbureau Sterns, Walker & Lods, dat optreedt voor naar schatting honderdvijftig gedupeerden van de vliegramp in de Bijlmermeer, blijkt wegens verduistering uit het ambt van advocaat te zijn gestoten.

Volgens een woordvoerder van de Californian state bar association werd T. Ford vier jaar geleden uit zijn functie ontzet. Ford is de afgelopen weken actief geweest als "aviation consultant' bij het werven van klanten voor Sterns, Walker & Lods. Ford werd eerder strafrechtelijk veroordeeld wegens het achterhouden van verzekeringsgelden van een van zijn klanten, aldus een medewerker van de Californische orde. Begin 1988 werd hij uit zijn ambt gezet.

In een reactie noemt Ford de schorsing een oude kwestie. Reeds in 1978 is hij volgens eigen zeggen met zijn praktijk zijn gestopt. Vanaf 1980 zou hij de advocatuur definitief vaarwel hebben gezegd. Ford wijst er op dat hij zich in Nederland nooit heeft gepresenteerd als advocaat. “Op mijn visite-kaartje staat dat ik luchtvaart-adviseur ben”, aldus Ford. “Ik geef geen juridische adviezen aan klanten, ik ben alleen een woordvoerder, werf klanten en maak reclame voor Sterns.” Volgens Ford hebben inmiddels rond de 150 gedupeerden zich aangemeld bij het Amerikaanse advocatenbureau.

Mr. W. Wiarda, waarnemend deken van de Amsterdamse orde van advocaten, toont zich weinig gelukkig met de kwestie en beraadt zich over mogelijk te nemen stappen. “Ik weet niet precies wat meneer Ford hier aan het doen is. Ik neem aan dat de meeste mensen inmiddels wel een advocaat hebben”, aldus Wiarda. De waarnemend deken onderstreept dat gedupeerden zich kunnen laten bijstaan door een Nederlandse advocaat.

Hoewel het kantoor Sterns, Walker & Lods een uitstekende reputatie geniet op het gebied van luchtvaart rechtzaken, heeft de met veel publiciteit omgeven manier van klantenwerving bij veel Nederlandse advocaten tot de nodige opschudding geleid. “Deze aanpak staat ver van ons af”, aldus mr. A.H.J. van den Biesen, die zelf enkele tientallen slachtoffers in zijn praktijk heeft.

Hoewel Ford zich tegenover Nederlandse advocaten nooit als confrère heeft gepresenteerd, vreest Van Den Biesen dat veel Nederlandse klanten de vertegenwoordiger van het Amerikaanse bureau wel degelijk als advocaat beschouwen. “Ik denk dat zeker drie kwart Ford als advocaat beschouwt”.

    • Steven Adolf