KLM vast gestemd op rustig Damrak

AMSTERDAM, 18 NOV. Op een rustig en ietwat lager Damrak sprongen de koersen van enkele fondsen er vandaag om uiteenlopende redenen uit. In negatieve zin die van Bührmann-Tetterode en Elsevier, in positieve zin de KLM-aandelen.

AMSTERDAM De algemene CBS-index was aan het eind van de ochtend 0,4 punt gezakt naar 104,10, terwijl de EOE-index toen 1,5 punt achterop was geraakt op 278,37 punten. De buitenlandse beurzen bleven teleurstellen, terwijl ook de lagere dollar niet aanzette tot aankopen.

Het luchtvaartaandeel KLM ontmoette vanochtend evenwel een wat ruimere belangstelling dan in voorgaande dagen en kon op 24,20 een winst incasseren van acht dubbeltjes ofwel ruim 3 procent. Voor de derde-kwartaalcijfers van Bührmann-Tetterode (BT) die morgen bekend worden gemaakt, wordt gevreesd. Nog slechtere resultaten dan die uit het eerste halfjaar worden voor mogelijk gehouden, mede als gevolg van de slechte gang van zaken bij Ahrend, waarin BT een belang heeft van 46 procent. De koers van de aandelen BT zakte terug en aan het eind van de ochtend was er een gulden verlies op 27,80.

Elsevier, die gisteren door de goedkeuring van aandeelhouders dicht bij verwezenlijking van de fusie met Reed kwam, was door winstnemingen 1,80 in reactie op 113,20. Lager was ook Unilever met een nadelig verschil van 1,50 op 182,20.

NEW YORK Het Dow Jones-gemiddelde van 30 industriefondsen, die maandag 27 punten verloor, daalde gisteren met nog eens 12,44 punten tot 3.193,30.

LONDEN De Britse aandelenkoersen verloren vanmorgen enig terrein. Het FT-100 gemiddelde kwam rond het middaguur op een verlies van 8,5 punten bij 2.670,70.

FRANKFURT De Duitse beurzen zijn vandaag gesloten. Dinsdag eindigde het Dax-30 koersgemiddelde prijshoudend op 1.545,05.

TOKIO De koersen zijn fors hoger gesloten na drie dagen van koersverliezen. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen schoot vandaag omhoog met 785,36 punten tot 16.778,84, een winst van 4,9 procent.