Ikon zendt omstreden Jezus-film niet uit

ROTTERDAM, 18 NOV. De directie van de Interkerkelijk omroep Nederland (Ikon) heeft gisteren besloten de film The last temptation of Christ, gemaakt naar een roman van de Griekse schrijver Nikolaos Kazantzakis, uit haar programmering te schrappen.

Volgens Ikon-directeur, mr. M. van Empel heeft de voorgenomen uitzending (onderdeel van een project over "Jezus in de film') in kerkelijke kring zoveel opwinding veroorzaakt dat de vertoning niet kan doorgaan. Niet alleen kreeg de omroep zo'n 3.000 à 4.000 verontruste brieven en briefkaarten, maar bovendien ook officiële protesten van het bestuur van de Hervormde synode (dat de film niet heeft gezien), van bisschop R.Ph. Bär, die zich namens het episcopaat met de media bezighoudt en van de Evangelische Alliantie. Het synodebestuur van de Gereformeerde Kerken liet echter weten geen bezwaren te hebben.

“Voor mij is de romigheid van het beeld van Jezus in Bachs Weihnachtsoratorium misschien wel net zo kwetsend als de The last temptation of Christ van de Amerikaanse filmmaker Scorsese voor anderen is”, zegt Van Empel die zich heel goed realiseert dat de Amsterdamse rechtbankpresident mr. B.J. Asscher in 1988 uitsprak dat de film niet godslasterlijk, niet beledigend, niet onrechtmatig en niet onnodig grievend is.

De Ikon-directie constateert nu dat de discussie over en de protesten tegen de film de inhoud van het project te veel gingen overschaduwen. “Voor ons was de keus óf het project óf de film op te offeren. We kozen voor het laatste”, aldus Van Empel. Hij wil nu wel onderzoek doen naar de vraag hoe het er onder Nederlandse christenen eigenlijk voorstaat met de receptie van kunst. De film is naar zijn zeggen namelijk “geen persiflage, noch een correctie over leven van Jezus, maar een pure kunstuiting op basis van het roman-essay van Kazantzakis”.