Historische reis Jeltsin naar Seoul

SEOUL, 18 NOV. De Russische president Boris Jeltsin is vandaag in de Zuidkoreaanse hoofdstad Seoul aangekomen voor een driedaags bezoek. Het is de eerste maal dat een leider uit Rusland of de voormalige Sovjet-Unie Zuid-Korea aandoet. Onder Michail Gorbatsjov ging Moskou in 1990 betrekkingen aan met Zuid-Korea, tot grote woede van het orthodox-communistische Noord-Korea.

Het doel van Jeltsins reis is vooral het verkrijgen van Zuidkoreaanse economische steun voor Rusland, maar in Seoul wordt ervan uitgegaan dat Jeltsin ook meer informatie zal geven over de Boeing 747 van de Zuidkoreaanse luchtvaartmaatschappij KAL, die in september 1983 boven het Russische eiland Sachalin werd neergeschoten en waarbij 269 mensen, van wie de meesten de Zuidkoreaanse nationaliteit hadden, de dood vonden.

Bij Jeltsins aankomst vandaag hielden nabestaanden een anti-Russische betoging. Ze droegen spandoeken mee met de teksten "Rusland moet compensatie geven' en "Geef de zwarte doos terug'. Jeltsin zei vorige week dat hij bereid was de "zwarte doos', waarin onder meer bandopnames van de gesprekken van de piloten zitten, aan Seoul te geven, maar naderhand zei hij dat het beter zou zijn de doos door te sturen naar de internationale luchtvaartorganisatie (ICAO) in Montreal. (AP, Reuter)