Florence wil Hitlers aquarellen exposeren

ROME, 18 NOV. Florence wil twintig aquarellen van Adolf Hitler uit particulier, Italiaans bezit binnenkort tentoonstellen in het prestigieuze Uffizi-museum, om te verhinderen dat ze aan buitenlanders zullen worden verkocht. Het stadsbestuur wil op deze wijze voorkomen dat neo-nazistische belangstellenden voor aankoop van de bladen naar de veiling komen.

Het gaat om aquarellen die Hitler, lang een aspirant-kunstenaar, rond de eeuwwisseling heeft gemaakt. Ze laten straatbeelden zien van Wenen en München en hebben geen enkele artistieke waarde. De aquarellen maken deel uit van de nalatenschap van de verzamelaar Rodolo Siviero en zouden vrijdag in een hotel in Triëst worden geveild.

Op verzoek van de gemeente Florence heeft de Italiaanse staat de export van deze aquarellen geblokkeerd. Volgens de wet heeft de staat na de veiling nog zestig dagen om te bepalen of zij de werken wil kopen tegen de prijs die op de veiling is vastgesteld.

Florence heeft een historische band met Siviero, die begin jaren tachtig is overleden. Deze verzamelaar heeft zijn leven gewijd aan het terugvinden van kunstschatten die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn geroofd. Siviero slaagde erin een Madonno met kind van Masaccio, een Leda met de zwaan van Tintoretto, en een ruiterportret van Rubens terug te halen naar Italië. Direct na de oorlog heeft Siviero de aquarellen gekocht van de weduwe van Martin Bormann, Hitlers persoonlijke secretaris.

Op de veiling zullen de twintig bij dertig centimeter grote werkjes worden ingezet op twintig miljoen lire, ongeveer 26.000 gulden, per stuk. “Het zijn weinig meer dan briefkaartjes door een amateur,” zei burgemeester Giorgio Morales. “Maar we willen politieke speculaties vermijden en voorkomen dat ze in handen komen van jonge neo-nazisten.”

Het is niet de eerste keer dat ophef ontstaat over tekeningen en schilderijen van Hitler. In 1976 betaalde een Westduitse verzamelaar op een veilig in München achtduizend mark voor een aquarel. Drie jaar later kocht een onbekende Duitser op een veiling in Australië een olieverfschilderijtje van Hitler voor vierduizend dollar. En in 1984 brachten vier aquarellen en pasteltekeningen in Londen samen ruim 50.000 gulden op.

    • Marc Leijendekker