EZ wil Cao voor toerisme sector

SLAGHAREN, 18 NOV. Het ministerie van economische zaken hecht sterk aan het afsluiten van collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO) in de toeristisch recreatieve sector. Dit heeft mr. W. de Boer, topambtenaar van Economische Zaken, gisteren in Slagharen tijdens een congres van de Recron gezegd.

De Recron is de vereniging voor ondernemers op het gebied van recreatie in Nederland. Vandaag buigen de leden van de Recron zich in Slagharen over de arbeidsvoorwaarden voor deze sector. De uitspraken van De Boer van Economische Zaken moeten de ondernemers in de richting van een collectieve afspraak duwen. “Voor veel bedrijven is een CAO iets waaraan ze moeten wennen. Die tijd moet hen worden gegund. Maar op den duur kan een professionele, volwassen bedrijfstak niet zonder dergelijke overeenkomsten,” aldus De Boer.

Maar een gezamenlijk standpunt in de recreatie sector echter nog ver weg. Voorzitter H. Jacobse van de Recron liet weten dat er binnen de organisatie zeer verschillend over het instellen van een CAO wordt gedacht. Die verscheidenheid aan meningen heeft te maken met de aard en de omvang van de bedrijven. In de toeristisch-recreatieve sector hebben 21.000 mensen een volledige baan. Daarnaast zijn er ongeveer 35.000 seizoenkrachten werkzaam.

Meer aandacht voor dienstverlening is naar het oordeel van De Boer van het ministerie van economische zaken nodig om de concurrentie in het buitenland aan te kunnen. Van bezuinigen op dienstverlening mag in zijn ogen geen sprake zijn. “Beter een dure, goed opgeleide kracht die lacht, dan een goedkope, niet gekwalificeerd chagrijn.” (ANP)