Dure cliënt betaalt bij ABN Amro

ROTTERDAM, 18 NOV. ABN Amro zal tarieven invoeren voor het verliesgevende particuliere betalingsverkeer. De Rabobank beet vorig jaar het spits af met een abonnementstarief voor privé-rekeningen, maar trok dit plan in na duizenden opzeggingen.

De Rabo zal net als ABN Amro komend jaar tarieven adviseren bij de bij Rabo aangesloten banken. Rabo zal komende weken bekend maken welke dat zijn. De banken hebben vorig jaar gezamenlijk (binnen de Nederlandse Vereniging van Banken) besloten de kosten op het particuliere betalingsverkeer terug te brengen. ING Bank zegt echter nog geen plannen te hebben.

Volgens ABN Amro bedragen de verliezen op deze particuliere betalingen "enkele honderden miljoenen guldens' per jaar. Rabo kwam dit voorjaar met een plan waardoor de verliezen met 100 miljoen gulden zouden teruglopen tot 200 miljoen gulden. Dit pakket is niet doorgegaan, zodat Rabo - wanneer er geen extra besparingen worden ingevoerd - dit jaar 300 miljoen gulden moet toeleggen.

ABN Amro en Rabo kunnen niet exact aangeven hoeveel zij door de nieuwe tarieven besparen, omdat het nog onbekende betalingsgedrag van de klant veel uitmaakt. Beide banken rekenen echter op besparingen van hooguit enkele tientallen miljoenen guldens, zodat voorlopig het betalingsverkeer verliesgevend blijft.

De Rabo meent dat de nieuwe tarifering voor 85 procent van de klanten geen extra kosten met zich mee zal brengen. Ook een woordvoerder van ABN Amro zei vanmorgen dat de nieuwe maatregelen voor veel klanten geen consequenties hebben. De klant met veel handmatige overschrijvingen, betaalcheques en die graag aan de balie geld opneemt is echter wel duurder uit.

Kasopnames aan de balie van een ABN Amro-kantoor voor een bedrag van minder dan 250 gulden zullen één gulden per opname kosten. Voor het verzilveren van eurocheques ter waarde van minder dan 100 gulden moet de particulier 60 cent per cheque betalen. Het gebruik tot 15 bankgiro's en acceptgiro's per kwartaal is gratis; daarboven zal per overschrijving 50 cent worden berekend. Wie dagelijks een afschrift van zijn rekening wil hebben betaalt daarvoor 50 gulden per jaar, wekelijkse saldo-informatie kost de particulier 20 gulden. Een maal per twee weken valt de bankenvelop gratis in de bus.

De Rabo denkt ook op de rekeningafschriften te kunnen besparen. De bank heeft een 06-nummer geopend om de klant te wennen aan telefonische saldo-informatie.