Boze supporters vallen spelers van Napoli aan op het trainingsveld

ROME, 18 NOV. Boze supporters van Napoli, ontevreden over de slechte resultaten, hebben gistermiddag op de training spelers aangevallen met stukken hout en metaal. Ze sloegen vier voetballers bont en blauw. Een groep van ongeveer twintig jongens, sommigen kaalgeschoren, anderen met een bivakmuts op, maakte een gat in de omheining rondom het trainingskamp en stormde op de trainende spelersgroep af. “Laat ze harder werken,” riepen ze. “Ze moeten bloed spuwen.”

Op dat moment zou de selectie beginnen met baloefeningen. Een aantal voetballers vluchtte naar de kleedkamers. Een enkeling, Zola bijvoorbeeld, de regisseur die de nummer 10 van Maradona heeft overgenomen, werd ongemoeid gelaten. Vooral libero Giancarlo Corradini, die een paar slechte wedstrijden achter de rug heeft, moest het ontgelden. Maar ook twee nieuwkomers bij Napels, Giorgio Bresciani en Roberto Policano, kregen forse klappen.

Toen hun collega's met materiaal uit de kleedkamer kwamen aanrennen om terug te vechten, was de groep fans al gevlucht. 's Avonds werd de Napolitaanse redactie van de Corriere dello Sport gebeld door iemand die zei namens de supportersgroep Teste Matte (Gekke koppen) te spreken. Hij zei dat de voetballers harder moesten werken en dat er meer acties zouden volgen als de ploeg niet beter gaat spelen.

De episode laat zien hoe de spreekwoordelijke liefde van Napels voor zijn voetbalclub om kan slaan in geweld als het niet goed gaat. Tien jaar geleden liet de camorra, de Napolitaanse versie van de mafia, bommen ontploffen toen de club dreigde te degraderen. De Teste Matte komen uit de Spaanse wijk van Napels, een zone in het centrum vol smalle straatjes die een kweekvijver voor de camorra is.

Napoli staat op de vierde plaats van onderen en heeft eerder deze maand trainer Ranieri naar huis gestuurd. Hij is opgevolgd door Ottavio Bianchi, onder wie Napoli - toen nog met Maradona - landskampioen is geworden. Libero Corridani heeft gedreigd niet meer terug te keren bij de club. Andere supportersclubs zouden vandaag een bijeenkomst organiseren om hun solidariteit uit te spreken met de spelers.

    • Marc Leijendekker