Bouterse mag leger niet toespreken

PARAMARIBO, 18 NOV. De Surinaamse minister van defensie, Siegfried Gilds, heeft legerleider Desi Bouterse “op gezag van de regering” afgeraden vandaag een toespraak te houden in de Memre Boekoe kazerne.

Gilds vreest dat Bouterse de rede tot officieren, manschappen en burgerpersoneel zal gebruiken om te reageren op uitspraken in het weekblad Vrij Nederland van vorige week. Daarin zeggen vooraanstaande Surinamers dat Bouterse, als rijkste man van het land, met economische middelen de macht probeert te grijpen. Gilds vindt dat Bouterse het leger niet als forum moet gebruiken om dergelijke uitspraken over zijn handelwijze als privé-persoon te weerleggen. Hij vindt dat Bouterse de uitspraken ook in de “publieke arena” waar zij zijn gedaan, moet weerleggen. Bouterse heeft nog niet gereageerd op de brief van Gilds.